• import

Politieke reacties op vertrek burgemeester Onno Hoes

HOOFDDORP Fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Haarlemmermeer hebben vorige week met verbazing kennis genomen van de mededeling van Onno Hoes dat hij niet gaat solliciteren naar de functie van burgemeester van de fusiegemeente. Hoes is nu bijna 1,5 jaar waarnemend burgemeester, maar kwam tijdens het schrijven van zijn sollicitatiebrief tot de conclusie dat hij geen termijn van 6 jaar ambieert.

De fractievoorzitters tonen zich verbaasd over die mededeling. "Wij respecteren Onno's keuze", zo reageert fractieleidster Beryl van Staten van de VVD. Zij wil er niet veel meer over zeggen, want het raadslid is lid van de vertrouwenscommissie die met een voordracht moet komen voor de nieuwe burgemeester.

VERRAST Dat geldt ook voor fractievoorzitter Johan Rip van de HAP. In plaats van Rip reageert daarom waarnemend fractievoorzitter Sophie van de Meeberg. Ook zij zegt dat haar fractie erg verrast is door het besluit van Onno Hoes. "Wij respecteren dat uiteraard en danken hem voor zijn inzet voor Haarlemmermeer."

De derde fractievoorzitter die ook lid is van de vertrouwenscommissie is Herman Koning van het CDA. Hij wil wat meer kwijt dan zijn collega's. "Hij heeft 1,5 jaar laten zien dat hij het kan. Mijn fractie vindt hem een prima burgemeester. Daarom zou hij een veilige keuze zijn geweest.Hij heeft echter het volste recht om op basis van persoonlijke overwegingen niet te solliciteren."

BONDGENOOT Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza!, ook lid van de vertrouwenscommissie, laat de reactie over aan zijn trouwe bondgenoot Michel van Dijk. "We hadden de indruk dat hij het wel naar zijn zin had in Haarlemmermeer en er ook voor wilde gaan. Onno Hoes groeide steeds meer in zijn rol als burgemeester met humor en de nodige zelfreflectie. Voor Forza! was hij een goede kandidaat voor het burgemeesterschap van Haarlemmermeer. Het zal gissen blijven waarom hij deze keuze heeft gemaakt."

D66 is teleurgesteld dat Onno Hoes niet meer meedoet aan de 'strijd' om het burgemeesterschap van Haarlemmermeer, zo laat raadslid Gerdien Knikker weten. "We respecteren zijn keuze en spreken onze waardering uit voor zijn inzet en de vernieuwing die hij afgelopen periode heeft gebracht. Ook zijn benaderbaarheid voor inwoners en zijn humor in de raad waren ontzettend fijn. We zijn blij daar de komende periode in ieder geval nog van te mogen genieten."

JAMMER Ook ChristenUnie-SGP vindt het jammer dat Onno Hoes niet solliciteert, zegt fractievoorzitter Koos de Vries. "Blijkbaar vindt hij het een te grote opgave zich voor nog eens 6 jaar te binden."

De fracties zijn niet scheutig met namen van kandidaten die het wel zouden kunnen worden. Michel van Dijk is een uitzondering. "We zouden graag zien dat Hoofddorper, oud-wethouder van Amsterdam en oud-burgemeester van Leeuwarden Geert Dales gaat solliciteren. Een andere topkandidaat voor het burgemeesterschap zou Martin Bosma kunnen zijn, Tweede-Kamerlid voor de PVV."

Frits Verhagen