• ANP

Gebruik van lachgas in openbaar voortaan verboden

HAARLEMMERMEER Inwoners van Haarlemmermeer mogen binnenkort in het openbaar geen lachgas meer gebruiken. De gemeenteraad heeft donderdag unaniem besloten dat het totaalverbod in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) wordt opgenomen.

Het verbod komt er op initiatief van de lokale partij HAP. Volgens raadslid Abdul Salhi zorgt lachgas voor steeds meer overlast in de samenleving. De HAP diende twee amendementen in die uiteindelijk door de voltallige gemeenteraad werden gesteund.

VERWARRING Aanvankelijk ontstond er verwarring over de vraag of de voorstellen van de HAP wel toegevoegde waarde hadden. De burgemeester kan op grond van de huidige APV al de verkoop van lachgas tegengaan.

Burgemeester Marianne Schuurmans zei donderdag na overleg met haar juridische medewerkers dat met de toevoeging van de HAP-amendementen zij de overlast van lachgas wel veel beter kan aanpakken. Met die aanvulling schaarde de hele raad zich achter de amendementen.

GEZICHT Schuurmans zei tijdens de raadsvergadering dat zij graag het gezicht wil zijn van een bewustwordingscampagne van hoe schadelijk lachgas is. De burgemeester zei eerder geschrokken te zijn hoezeer het gebruik van lachgas toeneemt. En dan niet alleen bij een groot evenement als dancefestival Mysteryland maar ook door jongeren in hun leefomgeving. Schuurmans verbaasde zich er daarbij over dat jongeren lachgas gebruiken in bijzijn van hun ouders, die er geen enkel bezwaar tegen maken.