De kernen in Haarlemmermeer-Noord moeten een open karakter behouden.
De kernen in Haarlemmermeer-Noord moeten een open karakter behouden. Henk van Ommeren

Stedelijke druk op Haarlemmermeer-Noord

23 maart 2024 om 19:16 Politiek

HAARLEMMERMEER Als de verschillende kernen in Haarlemmermeer-Noord hun unieke identiteit en karakter willen behouden, dan moet de gemeente na gaan denken over een manier om een functie aan het gebied te geven waarmee het open karakter behouden blijft. Dat concludeerden verschillende raadsleden donderdagavond tijdens een bijzondere raadsvergadering in Haarlemmermeer-Noord. Raadsleden denken bijvoorbeeld aan recreatieve functies of waterberging als opties om het open karakter van het gebied te behouden.

Aanleiding van de discussie onder de raadsleden, was het rapport ‘Grenzen in beweging’ naar het gebied wat tijdens de raadsvergadering gepresenteerd werd. Het onderzoek leek in eerste instantie uit te wijzen dat Haarlemmermeer-Noord eigenlijk lijkt op de rest van de gemeente in het klein, maar door de geschiedenis en de ligging kampen de kernen wel met een aantal unieke vraagstukken. 

Die hangen bijvoorbeeld samen met de stedelijke druk vanuit Haarlem en Amsterdam. Daarom is er vanuit het Rijk ooit een soort bufferzone ingesteld, om te voorkomen dat deze twee steden aan elkaar zouden groeien. Maar dat beleid is inmiddels niet meer van kracht, waardoor de stedelijke druk op bijvoorbeeld Half-Zwanenburg en Badhoevedorp steeds verder toeneemt.

Dat signaal leek al tijdens het vragenuur enigszins hoorbaar te zijn. De burgemeester gaf toen in antwoord op vragen vanuit de VVD aan dat bijvoorbeeld de criminaliteit die de laatste weken in Haarlemmermeer-Noord te zien is geweest een steeds stedelijker karakter krijgt. Ze wees daarmee op de recente overval op de Primera, een incident met een vuurwerkbom en een schietpartij die plaatsvond op steenworp afstand van Sugar City, waar de vergadering plaatsvond.

Het onderzoek naar Haarlemmermeer-Noord leverde voor de raadsleden een uitdaging op, omdat er niet onmiddellijk politieke aanbevelingen in de conclusies op waren genomen. Het lijkt echter wel een aantal politieke vragen op te werpen, waar het gemeentebestuur de komende jaren mee te maken zal krijgen. Het rapport is volledig te lezen op de website van het gemeentebestuur. 

Door Joost Verhagen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie