• Pixabay

Politiek houdt grip op afvalverwerking

HOOFDDORP De gemeenteraad houdt ook na 2022 zeggenschap over de verwerking van huishoudelijk afval. Dat heeft wethouder John Nederstigt vorige week toegezegd tijdens een debat in de raad.

Onderwerp van discussie was de verlenging van een contract met afvalverwerker AEB vanaf 1 januari 2018. De overeenkomst houdt in dat AEB de komende vijf jaar het huisvuil uit Haarlemmermeer verwerkt. Op dit moment gaat jaarlijks nog zo'n 28.000 ton aan afval de verbrandingsoven in.

Volgens wethouder Nederstigt moet die hoeveelheid de komende jaren drastisch worden teruggebracht. Hij stelde vorige week dat 95 procent van al het huisvuil dat door inwoners wordt aangeboden kan worden hergebruikt. Uiteindelijk hoeft dus maar 5 procent te worden verbrand.

Het was CDA-raadslid Herman Koning opgevallen dat er geen einddatum in de nieuwe overeenkomst met AEB stond. Daardoor was er in feite sprake van een contract voor onbepaalde tijd. Wethouder Nederstigt zei dat dit niet de bedoeling is. De gemeenteraad krijgt in 2022 wel degelijk de vraag voorgelegd of het afval opnieuw door AEB zal worden verwerkt of dat er dan inmiddels betere alternatieven zijn.

Meerdere fracties toonden tijdens het debat hun verbazing dat er eerder dit jaar aanvankelijk een openbare aanbesteding is gestart om de afvalverwerking vanaf volgend jaar te regelen. Later werd die procedure ingetrokken om met AEB in zee te gaan. Wethouder Nederstigt verzekerde de gemeenteraad dat deze stap geen juridische en financiële gevolgen heeft voor de gemeente.

Raadslid Anneke van der Veer vroeg zich af hoe het kan dat de gemeente hogere tarieven moet betalen als ze minder afval aanlevert. Bovendien haalt AEB huisvuil uit het buitenland om het bedrijf rendabel te kunnen maken.

Wethouder Nederstigt benadrukte dat het een commercieel bedrijf is dat geld wil verdienen. Volgens hem heeft AEB tijdelijk financieel in de knel gezeten en deed het in die periode alles om winst te kunnen maken. Nederstigt stelde dat de situatie inmiddels veranderd is. Volgens hem is een verlengd contract met AEB voor de milieudoelen van de gemeente én voor de portemonnee van de inwoners de beste optie.