• Trudy Witteman

Point of View ontroert

HOOFDDORP De wereld bekijken door de bril van een ander. Of beter gezegd, door de cameralens van een ander. Want juist dat hebben de 18 deelnemers aan het fotoproject Point of View gedaan. Vluchtelingen en niet-vluchtelingen uit Haarlemmermeer, afkomstig uit acht verschillende landen.

Frans Witteman

Zet twee mensen naast elkaar en laat ze naar hetzelfde kijken. Wat ze zien is totaal verschillend. Zeker als die mensen een totaal andere achtergrond hebben. Hun waarneming wordt gekleurd door hun eigen ervaringen, geschiedenis en cultuur. Zie jij wat ik zie? vraagt het fotoproject aan de deelnemers bij het vastleggen van verschillende onderwerpen. Wat heb jij van huis uit meegekregen dat je nu nog steeds uitdraagt? Wat vertel je over het leven in Nederland aan een dierbare ver weg? Vragen die ook wethouder Mieke Booij (welzijn) aan de deelnemers stelt in het Historisch Museum tijdens de opening van de expositie waar de foto's en verhalen te zien zijn. Dit nadat Haarlemmermeers eigen troubadour Dennis Kivit zelf geschreven liedjes over liefde en verbinding heeft gezongen. Dit omdat vluchtelingen liefde en verbinding met hun familie missen en hier nieuwe verbindingen moeten zien te maken.

Wethouder Booy wil van Jineen, afkomstig uit Syrië en bijna drie jaar in Nederland, weten waarom zij juist van een klok een foto heeft gemaakt. Haar antwoord: "In het land dat ik vanwege de oorlog moest ontvluchten, kijken mensen bijna nooit naar de tijd. Hier wel. Nederlanders zijn altijd op tijd en hebben altijd haast. Tijd is duur hier." En Abdalsalam uit Soedan over de foto van zijn sleutelbos op het aanrecht. "De plek waar je woont, je fiets. Toegang tot alle dingen die belangrijk zijn vind je aan je sleutelbos." Adel uit Jemen maakte een foto van een eendenpaar in een waterpartij in Overbos. Een vreedzaam plaatje. "Net zoals Nederland een vreedzaam land is. Mensen en dieren, gelukkig kan iedereen hier in vrede leven. Toen ik de foto naar een vriend in Jemen stuurde was hij verbaasd dat je ze hier gewoon ziet zwemmen. Daar worden eenden afgeschoten." Met een nieuwe blik naar dingen leren kijken is voor de deelnemers verrijkend geweest, constateert de wethouder.

In de expositieruimte zijn naast de vele prachtige foto's en videoportretten ook tal van verhalen te vinden. Sommige zijn grappig, andere ontroeren. Zoals het verhaal van Ghazal die met zijn vrouw naar de Keukenhof ging en een foto van hen tweeën naar vrienden ver weg stuurden. Niets over de tulpen. Wel dat ze in het paradijs aangekomen zijn en heel gelukkig zijn hier. "En zo zie je maar weer dat onze basiswensen en behoeftes heel erg overeenkomen. Mooi is dat te vernemen van mensen die hier een nieuw bestaan proberen op te bouwen", zeggen Karijn Kakebeeke en Martha van der Meer, de begeleiders van Point of View. "Het was een bijzonder project. Het heeft mensen tot elkaar gebracht."

De expositie is nog te zien tot en met 1 juli. De openingstijden van het museum aan de Bosweg 17 in Hoofddorp staan op www.haarlemmermeermuseum.nl.