• Kees van der Veer

Plan voor duizenden woningen naast Getsewoud

NIEUW-VENNEP Er zijn plannen voor de bouw van duizenden nieuwe woningen aan de westkant van Nieuw-Vennep, aansluitend aan de wijk Getsewoud. De gemeente heeft daartoe gisteren een intentieovereenkomst gesloten met meerdere gebiedsontwikkelaars. De overeenkomst werd dinsdag bekendgemaakt tijdens het wekelijkse persgesprek met het college.

De locatie Nieuw-Vennep-west stond aanvankelijk op de reservelijst voor nieuwe initiatieven in de gemeente. Omdat er dringend behoefte is aan nieuwe huizen, is de plek nu naar voren gehaald als bouwlocatie. Het gaat in totaal om een gebied van 300 hectare. Er komt nu eerst een onderzoek waar en hoe er precies kan worden gebouwd. Er is mogelijk plek voor duizenden woningen. De nieuwbouwlocatie is gepland tussen 2025 en 2030.

Probleem bij de realisatie van nieuwe woningen kan wel zijn de zwakke bodem in dit deel van de polder. Daardoor ontstaat het risico van zout kwelwater dat opborrelt. Dat probleem heeft in het verleden ook een rol gespeeld bij de bouw van het andere deel van Getsewoud. Wethouder Tom Horn van Wonen zei dinsdag dat er veel is opgestoken van de ervaringen uit die periode en dat deze kennis goed van pas kan komen voor de jongste nieuwbouwplannen in Nieuw-Vennep.