• Marina de Wit
  • Marina de Wit

Overlijden komt uit taboesfeer | veel animo uitvaartbraderie

HAARLEMMERMEER Wie zich alvast wil oriënteren op de 'laatste reis', kon afgelopen zondag een kijkje nemen in Crematorium Haarlemmermeer. De jaarlijkse open dag was uitgebreid met een uitvaartbraderie, waar bezoekers zich vrijblijvend konden laten informeren over alles wat er bij een uitvaart komt kijken.

Het parkeerterrein staat zondagmiddag vol auto's aan de Hoofdweg. Veel bezoekers komen af op de toch wat bijzondere braderie. "Wij willen de bezoekers graag meer laten zien wat er allemaal komt kijken bij een overlijden en welke mogelijkheden er vóór, tijdens en na een uitvaart zijn," licht manager Nico Zuurendonk toe. "Denk aan bloemen, asurnen, verzekeringen en notarissen. Maar ook is de wensenambulance vandaag aanwezig en inloophuis Adamas en Hospice Bardo presenteren zich met een kraampje. We zien een heel gemêleerd publiek van ouderen tot gezinnen met kinderen."

Heeft iemand een laatste wens? Dan is er de Wensenambulance uit Amsterdam. "Deze organisatie met meer dan 250 vrijwilligers laat een laatste wens van iemand in vervulling gaan. Alles wordt geregeld: van verzorging tot logistiek", aldus verpleegkundige Noortje Peters. "Voor de laatste maal naar het theater, een concert of dierentuin of onlangs wilde iemand met haar zus naar het Rijksmuseum om nog eenmaal de Nachtwacht te kunnen zien."

Joyce van Lewe is uitvaartbegeleider bij het crematorium en informeert bezoekers over onder meer verzekeren en kosten.

"Iemand is bijvoorbeeld verzekerd bij DELA en vraagt of hij hier dan wel heen mag. Ik kom veel bij mensen thuis, je ziet namelijk een grote groeiende groep die een map klaar wil hebben staan voor overlijden." Van Lewe ziet dat uitvaarten persoonlijker worden. "Iemand wil zich laten opbaren in de kroeg of theater of de kist in de koffiekamer. Men wil een bijzonder afscheid, overlijden komt uit de taboesfeer, men kan er beter over praten en vindt het prettig als alles geregeld is voor nabestaanden."

Ondertussen kunnen bezoekers in het crematorium rondkijken in de aula, koffiekamer en opbaarkamers. De familie Vennis uit Hoofddorp komt uit interesse. "Eens komt het moment hè, voor ons allemaal. Wij willen ons voorbereiden, we wonen hier vlakbij, dus waarom zouden we ergens anders heengaan? En wat makkelijk is, je hebt hier alles in één, dus je hoeft bijvoorbeeld niet met de kist te sjouwen."

De familie Vreeburg uit de Zilk vindt het gebouw erg mooi. "Wij halen altijd ons kleinkind uit school in Hoofddorp en het gebouw ziet er zo nieuw en verzorgd uit. We zijn ook bij het nieuwe crematorium in Lisse langs geweest, maar dit centrum vinden wij warmer en vriendelijker met het ronde plein in het midden." De pas 22-jarige Jordy Schaap uit Hoofddorp neemt alles goed in zich op. Hij heeft grote interesse in de uitvaartbranche. "Ik vind het een mooi beroep, en waardig. Iets voor iemand kunnen betekenen in zijn laatste wens, is toch indrukwekkend?" Ook kijkt hij voor zichzelf rond. "Ik ben nog jong en mag niet klagen, maar mocht er ooit wat gebeuren. Het gebouw is van binnen echt mooi, zo licht en modern. Ik vind de opbaarkamer die in een punt loopt, het mooist. Als je vanuit deze kamer naar buiten kijken, zie je uitgestrektheid van de polder en in de verte de treinen, het verkeer en de vliegtuigen. Ik ben hier geboren en getogen, dus de omgeving sluit helemaal aan", aldus Schaap.

Tekst: Marina de Wit