• Voce Vivace zingt Mozart in restaurant Bij Quinis.

    Hans van den Bogaard

Voci Vivaci geeft jubileumconcert

HAARLEMMERMEER Antonio Vivaldi, Gabriël Fauré, Johannes Brahms, Morten Lauridsen. Het zijn stuk voor stuk werken van beroemde componisten die zullen klinken tijdens het jubileumconcert van kamerkoor Voci Vivaci op zaterdag 25 januari in de Pelgrimskerk, Havikstraat 5 in Badhoevedorp.

Voci Vivaci. Italiaans voor levendige stemmen. Tien jaar lang klinken ze al in Haarlemmermeer en daarbuiten. Een decennium waarin het koor prachtige muziek heeft gezongen uit vele eeuwen en landen. Steeds onder leiding van dirigent Peter Ouwerkerk. "Een man die ons weet uit te dagen", omschrijft koorvoorzitter en diepe bas Stef van der Kluit de gedreven koorleider. Net als Peter maakt Stef vanaf dag één deel uit van het koor. "Zijn oren zijn ongelooflijk goed. Elk vals nootje hoort hij, maar daardoor brengt hij het koor naar grote hoogte."

Voci Vivaci zingt muziek voor kleine bezetting. Kenmerkend voor een kamerkoor. De 25 geschoolde zangers van het koor beleven er veel plezier aan. "Muzikaal gezien stelt een kamerkoor hogere eisen aan de zangers dan zingen in een grotere koorformatie. Je kunt niet of minder leunen op je buurman", legt Van der Kluit uit. "Maar daardoor is zingen in Voci Vivaci een geweldige uitdaging. Mede vanwege het gevarieerde programma dat een breed muzikaal spectrum bestrijkt."

Voci Vivaci is een projectkoor. Muziek uit de Baltische staten, romantische muziek van Brahms en Mendelssohn, stukken van Bach, een project van uitsluitend Amerikaanse componisten. Na 12 repetities wordt een project afgesloten met een aantal concerten. Het is hard werken. Een repetitie is geen nootjes erin stampen, maar muziek maken. "In een repetitie wordt bij elkaar gebracht wat we thuis gestudeerd hebben. Repeteren is een geweldige ontdekking van de muziek", weet Stef van der Kluit uit ervaring. "Wie ook op ontdekkingsreis wil mag met ons mee. Wij repeteren elke vrijdagavond in het Ontmoetingscentrum in Nieuw-Vennep."

Maar eerst zijn alle stemmen gericht op het komende jubileumconcert dat een reprise wordt van stukken die het koor in het verleden gezongen heeft. Maar daar blijft het niet bij. Voci Vivaci brengt ook een nieuw stuk ten gehore: het levenslustige Gloria van Antonio Vivaldi waarbij uitgepakt wordt met het Promenadeorkest en verschillende solisten: Bobbie Blommesteijn (sopraan), Stella Brüggen (alt) en hoboïste Esther van der Ploeg. Op het orgel laat de organist van het koor Jeroen Koopman van zich horen.

Voor wie het feest op 25 januari wil mee vieren: het concert begint om 15.00 uur. De toegang bedraagt 15 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de deur of via www.vocivivaci.nl.

Frans Witteman