• Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman
 • Trudy Witteman

Vijfhuizen massaal op de been voor Sinterklaas

VIJFHUIZEN "Nog niet eerder waren er zóveel kinderen en grote mensen", constateerde Sinterklaas tevreden nadat hij op het speciale sint-podium was verwelkomd door ceremonieel burgemeester van Vijfhuizen Frans Witteman. Sint had gelijk, zoals altijd. Op de dijk tegenover De Oude Meerpaal was er geen doorkomen meer aan. Ontelbare handjes gingen richting de goedheiligman die zijn jonge fans begroette met een handdruk, een boks of een high-five. Maar ook richting pepernoot-pieten die gul het aloude snoepgoed uitdeelden.

Als zaterdag tegen half een, precies op de geplande tijd, de ophaalbrug omhoog gaat en een hoge mast zichtbaar wordt, kijkt het jonge volkje gespannen toe. En ja hoor, het is echt de tjalk van de sint. Op de voorplecht van het varend erfgoed van de familie Ligtenberg staat hij al te zwaaien en hoe dichter het schip bij de bisschoppelijke steiger komt hoe enthousiaster de pieten worden. Handenvol snoepgoed gooien ze naar de wachtende kinderen. Als sint de rode loper heeft bereikt breekt er een luid gejuich los. Hoera, hij is er! Voetje voor voetje bereikt de goedheiligman het fraaie podium. 'Ziet uw zetel staat al klaar' zingt het pietenkoor met veel gevoel voor timing. "De reis is voorspoedig gegaan en ik ben heel blij dat ik weer in Vijfhuizen ben", laat sint weten. "Bent u nieuw", wil hij van Frans weten. Die vervolgens uitlegt dat Cok de Ruijter die als voorzitter van de dorpsvereniging jaarlijks de sint ontvangt, ziek is en dat hij dit jaar deze prachtige taak overneemt. Frans bekent dat hij het Spaans benauwd gehad heeft. "Verbeeld je dat de brugwachter in slaap gevallen was dan had de brug niet open gekund. Gelukkig is het niet gebeurd." Een paar kinderen mogen bij sint op het podium een cadeautje uitpakken. 'Gefopt', lezen zij op het papier dat uit de doos komt. Werk van Malle Pietje. Dan vraagt Sinterklaas of Hieperdepiet bij hem wil komen staan. Deze helper is op dezelfde dag jarig als sint en uit volle borst zingt iedereen de bijna jarige job toe. Of de hoofdpiet behalve verstand van pepernoten ook verstand heeft van muzieknoten wil Frans van de sint weten. "Pieten hebben overal verstand van, onthou dat goed", klinkt het vermanend. Even later heeft de hoofdpiet het dirigeerstokje overgenomen van Catharina van der Klip en laat het koor 'Zie ginds komt de stoomboot' zingen. Catharina kijkt bewonderend toe om later te verklaren dat ze geen enkele foute slag heeft kunnen zien.

Na de officiële ontvangst gaat sint naar de Poterne voor het feest met de kinderen van de onderbouw. Op de dijk en de Klugt is er direct sprake van een enorme file. Met sint als middelpunt. Zijn wandeling duurt dan ook heel lang maar het maakt de kwieke kindervriend niets uit. Het is feest vandaag.