• Een door vuurwerk beschadigde auto afgelopen jaarwisseling.

    Eric van Lieshout

Schuurmans: vuurwerkverbod Haarlemmermeer lost probleem niet op

HOOFDDORP Hoewel burgemeester Marianne Schuurmans van Haarlemmermeer zich graag solidair verklaart met haar collega's die hartstochtelijk pleiten voor een vuurwerkverbod, is ze er niet van overtuigd dat daarmee alle problemen de wereld uit zijn. “Ik vraag me af of je het werkelijke probleem ermee oplost”, zei de burgemeester dinsdag tijdens het wekelijkse persuurtje.

Volgens burgemeester Schuurmans is de realiteit op dit moment dat vierders van Oud en Nieuw het gevoel hebben dat ze 24 uur lang straffeloos strafbare feiten mogen plegen. Er wordt zwaar vuurwerk naar hulpverleners gegooid en er worden vernielingen aangericht, maar de daders komen er doorgaans mee weg. Daar zou eens wat aan moeten worden gedaan, zo vindt de burgemeester.

Natuurlijk gebeuren er dingen die niet kunnen, zoals het in brand steken van auto's

Burgemeester Schuurmans is een deel van afgelopen nieuwjaarsnacht met de politie meegereden om te kijken hoe de situatie was in Haarlemmermeer. “Natuurlijk gebeuren er dingen die niet kunnen, zoals het in brand steken van auto's. Het zal je maar gebeuren dat je op bezoek bent bij familie en dat je auto in brand wordt gestoken. Mensen die dat doen hebben geen flauw besef wat ze daarmee aanrichten.”

“Maar gelukkig wordt de politie in Haarlemmermeer niet bekogeld met vuurwerk. Dat gebeurt vooral in de grote steden. Ik sluit me dan ook graag aan bij mijn collega's uit de grote steden die pleiten voor een vuurwerkverbod. Maar de vraag is of je er dan bent.”

Als voorbeeld noemt de burgemeester de situatie in Ede, waar het tijdens de jaarwisseling erg onrustig was. “Er was vuurwerkoverlast en zijn er zijn vernielingen gepleegd. Toen het allemaal voorbij was, bleek dat er geen enkele aanhouding is verricht. De daders komen er dus gewoon mee weg. Daar zouden we eens naar moeten kijken.”