• Marinus de Jong van Rover beantwoordt vragen van Badhoevedorpers

    Renée Heijmans

Rover wil bij Badhoevedorp buslijn over oude A9

BADHOEVEDORP Een verdiepte buslijn op het oude tracé van de A9 is een van de overwegingen van reizigersvereniging Rover voor Badhoevedorp. Vertegenwoordiger Marinus de Jong noemde op de openbare Dorpsraadbijeenkomst met de titel 'Te voet, per fiets of met de bus' de knelpunten die Rover signaleert in Badhoevedorp. 'Vanuit Badhoevedorp wil je alle kanten op kunnen, maar daar zijn natuurlijk wel klanten voor nodig. En een goede infrastructuur die voldoende ruimte biedt voor de bus, die vooral inzet op snelle en gestrekte lijnen.' Een betere verbinding met Schiphol via lijn 194/195, de verbindingen met Amsterdam en het eventueel doortrekken van lijn 161, Lijn 63 uit de Aker of op langere termijn zelfs het doortrekken van Lijn1. 'Het combineren van fietsen en haltes betekent dat je goede functionele haltes moet maken: goed bereikbaar per fiets en met voldoende fietsparkeergelegenheid.' Vanwege het ongeschikte wegennet binnen Badhoevedorp voor grote bussen richten veel van de plannen zich op allerlei lijnen om het dorp heen. Er was weinig tot geen aandacht voor de mobiliteit in het dorp.
Over de fietsverbindingen was het woord aan Han van der Ploeg van de Fietsersbond. Zijn verhaal begon met allerlei redenen waarom de auto geweerd moet worden: bij ongevallen met dodelijke afloop is de auto de grootste boosdoener; een snelheid van 30 km per uur t.o.v. 50 km per uur zal beduidend minder slachtoffers eisen; de auto neemt de meeste ruimte in op de weg en stoot de meeste CO2 uit. Daarentegen is fietsen gezond, kost beduidend minder en is goed voor het milieu.
Ook bij deze spreker was er veel aandacht voor doorfietsroutes buiten het dorp om, aangezien in de resultaten van gehouden fietstelweken de school, sport en winkelbezoekers niet hebben meegedaan. Veel fietsers vanuit Amsterdam maken gebruik van Badhoevedorp als korte route naar Schiphol Centrum. 'De Fietsersbond pleit voor een dubbel fietspad aan beiden zijden van de Sloterbrug zodat fietsers vroegtijdig kunnen beslissen welke kant ze opgaan wanneer ze eenmaal over de Sloterbrug zijn.' De fietsroute via de Oude Haagseweg gaat deel uitmaken van een beoogde snelfietsroute naar de zuidas. Ten aanzien van de bereikbaarheid van het centrum van Badhoevedorp per fiets zijn nog veel vraagtekens. 'Welke routes gaan mensen verleiden om de fiets te pakken, zijn er genoeg fietsparkeervoorzieningen, op welke aantallen bezoekers met welke verkeersmiddel wordt gerekend?'
De aanwezigen waren getuige van goed nieuws voor de wandelaars er: in het oostelijk deel van Badhoevedorp zal het eerste deel van een wandelroute worden aangelegd!

Renée Heijmans