• Koen Suyk

PvdA Haarlemmermeer op de bres voor slachtoffers toeslagenaffaire belastingdienst

HAARLEMMERMEER De PvdA in Haarlemmermeer trekt zich het lot aan van de slachtoffers van de affaire met toeslagen voor kinderopvang. Nog niet is gebleken dat ook Haarlemmermeerse gezinnen hiervan de dupe zijn geworden, maar als die er zijn moeten ze zeker worden geholpen, stelt PvdA-raadslid Dicky Kerkhoff in een reeks schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

De Belastingdienst heeft honderden gezinnen ten onrechte beschuldigd van fraude met toeslagen voor kinderopvang. De betrokken gezinnen werden gedwongen forse geldbedragen terug te betalen. Zij kwamen daardoor vaak in ernstige financiële problemen. De affaire heeft eind vorig jaar staatssecretaris Menno Snel (D66) de politieke kop gekost. Hij is afgetreden.

De PvdA vindt het jammer dat zoveel gezinnen in de misère terecht zijn gekomen. De partij vindt het van belang dat de betrokken slachtoffers hun leven zo snel mogelijk weer op de rit krijgen.

Raadslid Kerkhoff wil van het college weten of er ook in Haarlemmermeer gezinnen zijn die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire en of het college bereid is om daar achter te komen. Zo ja, dan is het raadslid benieuwd of compensatie van de rijksoverheid voldoende en op tijd zal zijn om de getroffen gezinnen er weer bovenop te helpen.

Dicky Kerkhoff vraagt ook of de gemeente de afgelopen jaren kosten heeft gemaakt voor de betrokken gezinnen op het gebied inkomensondersteuning, jeugdzorg en wonen. Zo ja, dan is de vraag van het PvdA-raadslid of die kosten op de rijksoverheid kunnen worden verhaald.