• Eric van Lieshout

GroenLinks bepleit alternatieve aanpak eikenprocessierups

HAARLEMMERMEER Afgelopen zomer zorgde de eikenprocessierups voor veel overlast in Nederland. Duizenden mensen gingen met klachten naar de huisarts. Gemeenten kwamen vaak pas in actie als er klachten waren van inwoners. De rupsen werden opgezogen en in een vuilverbrandingsoven vernietigd.

Komende zomer wordt een toename van het probleem verwacht. De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad wijst het college van burgemeester en wethouders er deze week op dat er een alternatieve aanpak mogelijk is. Raadslid Piet Schouten heeft er schriftelijke vragen over gesteld.

Zo vinden deskundigen het verstandig om de rupsen te bestrijden door hun natuurlijke vijanden te helpen. Vogels, insecten en vleermuizen eten de eitjes, larven rupsen en vlinders graag op. Zo voeden de sluipwesp en de gaasvlieg zich met de eitjes van de eikenprocessierups.

Er zijn ook gemeenten die meer inzetten op het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. Neder-Betuwe bijvoorbeeld experimenteerde met een preparaat van bacteriën. In eiken die met het spul waren behandeld, werden afgelopen zomer geen rupsen meer gevonden.

Ook bij een proef met aaltjes die in twee spraybeurten werden aangebracht, verdwenen vrijwel alle rupsen. Neder-Betuwe wil beide methoden ook komend jaar gebruiken.

Raadslid Piet Schouten wil weten of ook het college van mening is dat er komende zomer vermoedelijk meer eikenprocessierupsen zijn dan dit jaar. Zijn fractie vraagt of B en W bereid zijn voor de alternatieve aanpak te kiezen dan voor het achteraf wegzuigen van de rupsen.