• Dit huis aan de Kruisweg staat de koop voor 649.000 euro.

    eric hoenson

Funda Haarlemmermeer: voor 2 ton koop je vrijwel niets meer

HAARLEMMERMEER Een flatje kost al snel 190.000 euro, voor een rijtjeshuis betaal je zo drie ton. Ook in Haarlemmermeer slaat de koophuizengekte keihard toe. Een budget van 200.000 euro? In Nieuw-Vennep hoef je dan niet eens te gaan kijken, alle op Funda aangeboden huizen zijn daar duurder, zo blijkt uit een korte verkenning.

Gold Haarlemmermeer lange tijd als een goed betaalbare regio voor een mooi huis tegen relatief weinig woonkosten, door de krapte op de Amsterdamse woningmarkt is ook hier de gekte toegeslagen. Jongeren en starters hebben weinig mogelijkheden. De vraagprijzen die wij in dit artikel melden zijn, tenzij anders gemeld, exclusief kosten koper als overdrachtsbelasting, de kadastrale kosten en de notariskosten voor de transportakte. Uiteraard komen er ook nog verhuiskosten bij, evenals uitgaven voor inrichting, verf en eventuele aanpassingen, zoals verbouwingen. In sommige gevallen wordt de prijs opgedreven tot meer dan tien procent boven op de vraagprijs. Kassa voor verkopers!

GOEDKOOPSTE Onze zoektocht via Funda begint bij het goedkoopste huis van Haarlemmermeer. Van de ongeveer 275 aangeboden objecten is dat te vinden op Rottumeroog 162 in Hoofddorp. Met 162.000 euro (nettomaandlast ongeveer 500 euro) is dat voor de kleine portemonnee goed te doen. Je krijgt dan een tweekamerappartement met vrij uitzicht en het Haarlemmermeerse bos naast de deur. Bouwjaar 2006 en volledig geïsoleerd, energielabel A.

SERVICEKOSTEN Ook de flat Dennenlaan 12e in Zwanenburg hoort bij de 'koopjes'. Voor 205.000 euro kan je in een modern en praktisch ingedeeld tweekamerappartement op centrale locatie, ongeveer veertig jaar oud. Het appartement bevindt zich op de begane grond van een kleinschalig appartementencomplex. De woning heeft een woonoppervlakte van ongeveer 52 m². Wel even rekening houden met de servicekosten van 150 euro per maand, deels voor de verwarming.

MODERNISERING GEWENST De voormalige huurwoning aan de Chr. Huygensstraat 36 in Badhoevedorp kost al 279.000 euro, terwijl er 'modernisering gewenst is'. Dat staat in normaal taalgebruik voor dat er flink geklust zal moeten worden, inclusief de benodigde kosten. De eengezinswoning heeft als sterke punten de centrale ligging in Badhoevedorp en 13 meter diepe achtertuin op het zuidoosten.

STANDAARD RIJTJESHUIS De Mahlerlaan 9 in Nieuw-Vennep (bouwjaar 1998) is wat je kan noemen een 'standaard rijtjeshuis'. Als die worden aangeboden zijn ze vaak snel weg. Zeker in dit geval, keurig onderhouden, twee 2 dakkapellen en een tuinkamer in de serre. Ook is de woning voorzien van een zonnige achtertuin op het zuidwesten en is gelegen nabij winkels, scholen en uitvalswegen. Dit huis, voor een vraagprijs van 339.000 euro is is dan ook verkocht onder voorbehoud. Dat kan je eigenlijk al tellen als verkocht. Het is vrij zeldzaam dat onder voorbehoud verkeerd afloopt.

NIEUWBOUW Haarlemmermeer bouwt nog steeds volop, maar nieuwbouw is vaak voor de bovenmodaalverdieners. Neem het Tudorpark in Hoofddorp waar luxe appartementen worden gebouwd. Voor Tudor Castle (Bouwnr. 526) betaal je 460.000 euro, v.o.n, wat betekent dat er overigens geen bijkomende verkoopkosten zijn. Tudor Castle wordt een statig woongebouw met de meest luxe appartementen van TudorPark. Met minimaal 100 m² woonoppervlakte, een eigen parkeerplaats en een heerlijke buitenruimte, zo klinkt het veelbelovend. In 2021 start de bouw.

HERENHUIS Voor een vergelijkbare prijs wordt Kromme Spieringweg 549 in Vijfhuizen aangeboden: 469.000. Bouwjaar 1903. Het is een vrijstaand 'herenhuis', met veel historie, veel ruimte, rust en een centrumligging in het pittoreske dorp. Een koopje zou je denken, maar er moet wel stevig worden geklust gezien de tekst: En u heeft twee rechterhanden en/of connecties in de bouw? Dan zou dit ' m wel eens kunnen zijn!

UITZICHT Aan de Lisserdijk 573 in Lisserbroek kan al voor 515.000 euro aan het water worden gewoond. Opvallend voor een uitgebouwde royale 2-onder-1 kap woning uit 1977, met oprit voor een auto en mogelijkheid voor het aanleggen van een boot, én prachtig uitzicht over de Ringvaart.

VILLA Een vrijstaande villa met parkeerplaatsen op eigen terrein klinkt fantastisch en zeker als die in het centrum van Hoofddorp ligt. De vraagprijs van 675.000 euro voor de Kruisweg 931 is dan ook niet eens zo heel veel tegenwoordig. De villa biedt uitstekende mogelijkheden tot een praktijk/kantoor aan huis, maar het is ook mogelijk de begane grond als woonruimte te gebruiken. Ook heerlijk klinkt: De woning uit 1933 heeft een heel diepe achtertuin waar de hele dag de zon schijnt.

1 MILJOEN De 1 miljoengrens wordt overschreden door Allegondahoeve 64, een zeer ruime gezinsvilla in Hoofddorp dichtbij het Haarlemmermeerse Bos. Het huis is overigens verkocht onder voorbehoud. De nieuwe bewoners krijgen de beschikking over vijf slaapkamers, twee badkamers, een zonovergoten woonkamer en een grote woonkeuken met aangrenzende bijkeuken. Het huis stond vijf maanden te koop, maar is onlangs 'verkocht onder voorbehoud'.

DUURSTE Het duurste koophuis in Haarlemmermeer is Spieringweg 1080 in Zwaanshoek. Dit gaat weg voor een vraagprijs van 2.950.000 euro, bijna drie miljoen dus.  Het gaat om een 'prachtige unieke woonvilla met voldoende slaapkamers, badkamers alsmede een binnen en buiten zwembad op een riant perceel van 2730 m² grond.' Volgens de verkoper is het zo gek niet bedenken of men treft het aan in deze prachtige villa. Van een ruime inpandige garage met verwarmde oprit, een inpandige wellness met zwembad en gym tot een goed geoutilleerde keuken en buitenzwembad. Tja nu nog een koper. Het pandje staat al meer dan zes maanden te koop. 


Eric Hoenson