• De winnaar was een beetje stil van alle loftuitingen.

    Frits Verhagen

Erik Vermeulen (Forza!) Politicus van het jaar van Haarlemmermeer

HOOFDDORP Raadslid Erik Vermeulen van Forza! is donderdag door de politiek journalisten in Haarlemmermeer gekozen tot Politicus van 2019. Hij bleef VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten een schamel punt voor.

De winnaar ontving uit handen van presentator Henk van der Eem van Meerradio de Peter van Groenigenbokaal, sinds 2015 de wisselbokaal voor de beste politicus van het jaar. Vermeulen is de opvolger van VVD'er Jurgen Nobel die voorgaande twee jaren met de eer ging strijken. Nobel is nu wethouder.

De wisselbokaal is vernoemd naar Peter van Groenigen, raadslid voor de HAP die in 2014 overleed. Hij was in het verleden ook Politicus van het jaar.

De journalisten van Haarlems Dagblad, Meerradio en HCNieuws-Witte Weekblad gaven Erik Vermeulen de meeste punten, onder meer omdat hij vaak met een opvallende invalshoek komt en als een tijger in de politieke boksring opereert. Hij is een aanwinst voor het politieke debat.

De winnaar was een beetje stil van alle loftuitingen. Hij zei dat hij zich eigenlijk helemaal geen politicus voelt en ook nooit politicus heeft willen worden. En daar stond ie dan ineens als beste politicus van 2019 met een grote wisselbeker voor zich. Erik Vermeulen werd tijdens de discussies in de gemeenteraad nog geregeld aangesproken op zijn winst van de verkiezing.

Nummer twee Beryl van Straten werd geroemd, omdat zij zich niet gek laat maken en altijd rustig blijft. Zij weet het VVD-geluid goed voor het voetlicht te brengen. De derde plaats was voor D66-raadslid Gerdien Knikker, die is opgevallen door haar dossierkennis en samenwerking met andere partijen.

Naast de eerste drie plaatsen waren er ook punten voor Johan Rip (HAP), Herman Koning (CDA), Erik van der Peet (CDA), Maaike Ballieux (GroenLinks) en Sophie van de Meeberg (HAP).