• Eric van Lieshout

'Brandweer zonder vrijwilligers groot probleem'

HAARLEMMERMEER Als de brandweer zonder vrijwilligers zou moeten, is dat een groot probleem. Dat zei burgemeester Marianne Schuurmans donderdag tijdens de raadsvergadering op mondelinge vragen van fractievoorzitter Kasper Sulmann van Gezond Haarlemmermeer.

Sulmann stelde vragen naar aanleiding van recente Europese wetgeving die bepaalt ook vrijwilligers bij de brandweer een soort arbeidsovereenkomst moeten hebben. Alleen een onkostenvergoeding is onvoldoende.

Het raadslid herinnerde de burgemeester aan een eerdere uitspraak dat er nog zo'n veertig nieuwe brandweervrijwilligers moeten worden geworven om de capaciteit van het korps op peil te brengen. Sulmann vroeg zich af of de nieuwe wetgeving deze ambitie niet in de wielen rijdt.

Burgemeester Schuurmans antwoordde dat er op dit moment door de regiogemeenten hard wordt gestudeerd op een oplossing. Volgens haar is het de bedoeling dat een vrijwilliger een bepaalde brandweertaak krijgt toebedeeld, zoals chauffeur op een wagen. Het is beslist de opzet om alle vrijwilligers binnen boord te houden, aldus de burgemeester, want het brandweerkorps kan niet zonder.

Burgemeester Schuurmans zei te hopen dat er in december een voorstel ligt hoe om te gaan met de nieuwe regels.