• Een patatje bij de tennisvereniging.

    Annemiek Cornelissen

Ouderen gaan per rolstoel door Getsewoud

NIEUW-VENNEP Ongeveer 35 ouderen van Zorgcentrum Westerkim hadden op donderdag 27 juni een gezellige middag, mede dankzij een vijftigtal vrijwilligers. Zij maakten een wandeling door Getsewoud en kwamen vervolgens terecht bij Tennisvereniging Nieuw-Vennep, waar zij werden getrakteerd op een lunch.

Het betrof een jaarlijkse lunch die steevast wordt georganiseerd door een viertal medewerkers van Zorgcentrum Westerkim, onder wie Annemieke Kauffman. Volgens Kauffman kijken de ouderen er altijd erg naar uit. "We proberen steeds weer ergens anders met ze te gaan lunchen, op een bijzondere plek. Dit jaar was de negende keer. We zijn onder andere bij de brandweer geweest, de Herberg en Tennisvereniging De Kikkers. We hebben inmiddels wel geleerd dat we een plek moeten hebben waar we binnen kunnen eten, want als er regen is valt ons uitje in het water."

GESPONSORD Veelal worden de lunches gesponsord, zoals ook deze keer. Voordat het echter zover was, gingen de ouderen met de begeleiders in rolstoelen een rondtoer maken door de wijk Getsewoud, waar natuurlijk van alles was te zien. "Je moet variatie brengen, dus niet alleen een originele plek om te eten, maar je moet ook een gevarieerde route hebben. De meeste ouderen komen bijna nooit buiten en genieten met volle teugen van een dergelijk uitstapje, dan moet je er als organisatie wel voor zorgen dat je hen iets te bieden hebt".

Eerst gingen de ouderen naar het winkelcentrum, waar ze van slagerij van der Meer een plakje worst kregen. Vervolgens kregen ze bij Bakkerij Jongeneel een krentenbol. Dat ging er prima in. "Al zigzaggend zijn we door de wijk gegaan, de ouderen moeten natuurlijk onderweg wel wat kunnen zien. Daarom proberen we ieder jaar weer een andere route uit te stippelen, dat maakt het allemaal veel leuker voor ze."

VRIJGEMAAKT Jaarlijks wordt er bij Westerkim een bazaar/rommelmarkt georganiseerd. Dat is altijd een druk bezocht gebeuren, dat heel wat geld in het laadje brengt. Een gedeelte van de opbrengst van deze activiteit wordt vrijgemaakt voor dit uitje. "Daar redden we het mee hoor, want voor de lunch wordt altijd een gereduceerde prijs gerekend. De deelnemende partijen, waar we de lunch organiseren, zijn altijd heel enthousiast en willen in alles meehelpen en meedenken."

Dat was ook nu weer het geval bij de tennisvereniging. De ouderen kregen patat met een frikandel of kroket naar keuze en dat ging er prima in. Vervolgens kregen ze een fruitspiesje als toetje, dat werd gesponsord door de leverancier van Westerkim Zorgboodschap. Ondanks het mooie weer zaten de meeste ouderen tijdens de lunch binnen. Slechts een paar zaten op het terras bij de tennisbanen. Onder de vrijwilligers waren ook veel familieleden die op deze manier een gezellig uitje hadden. Volgens Kauffman kost een dergelijk uitje heel wat qua organisatie. "

Denk alleen maar aan de zorg. Zij moeten 's morgens zorgen dat iedereen op tijd klaar is. Zo moeten de mensen bijvoorbeeld hun medicijnen. Een aantal van hen zijn ook meegegaan, omdat er natuurlijk ook onderweg zorg moet zijn."