• Er werden eerder ook al bommen in Rijsenhout onschadelijk gemaakt.

    Eric van Lieshout

Opnieuw vliegtuigbommen gevonden in Rijsenhout

RIJSENHOUT 'Duizend bommen en granaten', tierde de beroemde kapitein Haddock al in de strikreeks 'Kuifje'. In Rijsenhout zal die kreet wellicht ook wel eens over de lippen gaan, nu er opnieuw twee vliegtuigbommen zijn gevonden op het terrein van tomatenkwekerij Schenkeveld.

Eind vorig jaar zijn er op het terrein van de tomatenkweker opnieuw twee vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het gaat in dit geval om twee uitzonderlijk grote gevallen van wel 1.200 kilogram. Er werden eerder al meer dan veertig explosieven gevonden in de grond, maar nog nooit waren ze zo zwaar als deze twee. Reden voor de vondst van zoveel bommen is het feit dat er tijdens de oorlog in dit deel van Haarlemmermeer een schijnvliegveld lag. 

STRAND De Explosieven Opruimingsdienst onderzoekt hoe de bommen geruimd kunnen worden. Een van de twee bommen wordt in ieder geval in januari opgehaald en op het strand van Bloemendaal tot ontploffing gebracht. Van de andere bom is nog niet bekend wat er mee moet gebeuren, dat moet deze maand bekend worden. 

Volgens de gemeente liggen de bommen stabiel en vormen ze geen veiligheidsrisico. Ze worden afgedekt en er is op het terrein camerabewaking. De bouwwerkzaamheden op hetzelfde terrein gaan gewoon door.