• Ria Meuleman

Open Eettafel viert verjaardag | 'Stampotbuffet met 35 kilo aardappels'

Ria Meuleman

NIEUW-VENNEP Gezellig gezamenlijk eten. Zo'n 90 alleengaanden uit Nieuw-Vennep en omgeving zullen vrijdagavond aanschuiven in gebouw De Rank voor de viering van het 15-jarig bestaan van de Open Eettafel.

Bij de eerste editie van de Open Eettafel op 4 oktober 2002 waren er 35 gasten. Dit initiatief van gemeenteleden Dick en Sonja Smit, Ludo Tilborg, Corrie Heidema, Henk Lammers, Corrie Buis en Ria van de Hoef van de destijds Gereformeerde Kerk in Nieuw-Vennep, nu Protestante Gemeente, werd meteen een succes. De meeste van hen organiseren nog steeds elke eerste vrijdag van de maand, van oktober tot mei, met zo'n 25 vrijwilligers, een driegangen diner.

ONDERSTEUND De koks Lamee Pater en Philip Veldhuisen worden door Corrie Buis en Hilda Gort ondersteund bij de voorbereiding. "Als er een stamppotbuffet is, is er een ploegje dat wel 35 kilo aardappels schilt. Je doet het ergens voor en het is gezellig met elkaar. Er kan voor zo'n 100 tot 110 personen worden gekookt, meestal komen er zo'n 90 gasten en met 20 vrijwilligers die mee-eten kom je daaraan. We streven ernaar om aan elke tafel van acht personen een vrijwilliger te hebben, die kan helpen met lopen of opscheppen."

Met echtgenote Sonja doet Smit altijd de boodschappen. "We geven ons lijstje af bij Hoogvliet en vrijdags staat alles klaar. Zo fijn dat ze dat doen." Het vlees komt meestal van de slager in warmhoudbakken. "Het is dankbaar werk en het blijft heel erg leuk. De mensen vinden het fantastisch en kijken er echt naar uit. Nog steeds komen er deelnemers van het eerste uur. Sommige zijn nog redelijk ter been, anderen kunnen nooit uit eten en ervaren dit echt als een uitje. Er zijn vriendschappen uit ontstaan en zelfs enkele relaties."

Vrijdag is het diner in buffetvorm, met een wijntje en koffie toe. Dankzij geld van de Diakonie zal er extra aandacht zijn voor het dessert. En na afloop van elke gang is er de vaat. "Fiona Onos staat altijd uren achtereen af te wassen. Anderen helpen afdrogen en opruimen. Vrijwilligers zijn goud waard."

Op de foto: Medeoprichter en organisator Dick Smit.