• onbekend

Oorlogsveteranen vertellen | 'Verhalen niet verloren laten gaan'

NIEUW-VENNEP Sybil van Dam, de 'juf' van de Verhalentafels zoekt oorlogsveteranen uit Haarlemmermeer, die hun herinneringen met haar willen delen. Met die verhalen gaat zij een boekje samenstellen, dat tijdens het Feest van de Vrijheid op 5 mei wordt overhandigd aan waarnemend burgemeester Onno Hoes.

Het boekje wordt samengesteld op verzoek van de commissie van de Harmoniekoepel in Nieuw-Vennep, die op Bevrijdingsdag voor de vierde keer de viering organiseert. De eerste keer was in 2015 ter gelegenheid van de 70-jarige bevrijding. Centraal staan herdenken met een defilé, bevrijdingsvuur en een tour met oude legervoertuigen, en feestvieren met onder meer een Bevrijdingsmaaltijd.

 

FOTO'S Van Dam heeft al ruim tien jaar ervaring met Verhalentafels en stelde meerdere boekjes uit de verhalen samen onder meer over Zwaanshoek, Badhoevedorp en de luchtvaart."Vertellers, dat kunnen mannen zijn van het eerste uur, die over hun ervaringen in de Tweede Wereldoorlog willen vertellen, of uit latere lichtingen over andere oorlogen", aldus Van Dam, zoals in Indonesië, Nieuw-Guinea, Korea of het voormalige Joegoslavië .

"Ik vind het belangrijk, dat vooral die veteranen gaan reageren, ook vrouwen".De 'juf' houdt drie keer een verhalentafel in het Ontmoetingscentrum, op dinsdag 6, 13 en 20 maart van 10.00 tot 12.00 uur. "Het zou mooi zijn als deze ochtenden druk bezocht worden, zodat ik vele mooie verhalen kan optekenen. Het is ook de bedoeling, dat er foto's van toen worden meegenomen. Ik wil er een mooi boekwerkje van maken, want de verhalen zijn te belangrijk om zomaar verloren te laten gaan. Het is ook goed als de volgende generatie weet wat er allemaal gebeurd is en nog steeds gebeurt'.Van Dam wil ook jongere veteranen aan het woord laten, maar die werken vaak nog en kunnen de ochtenden misschien niet bezoeken.

"Voor hen heb ik een vragenlijst, die ze online kunnen beantwoorden. Samen kunnen we er een mooi verhaal van maken".  Bezoekers van de Verhalentafel kunnen zich aanmelden via sybil.vandam@planet.nl of spontaan binnenkomen het Ontmoetingscentrum, Elemastraat 65.

Tekst: Ria Meuleman