• Rob Joore

Ontspannen bezoek Sinterklaas aan Symfonie

NIEUW-VENNEP Onder het talrijke publiek dat zaterdagmiddag naar de aankomst van Sinterklaas in winkelcentrum Symfonie kwam kijken stond Bruna-eigenaar Jan Neuteboom nieuwsgierig toe te kijken: "Ik ben benieuwd hoe de pieten eruit zien. Zullen het veegpieten zijn, roetpieten of pieten met rode, groene of blauwe, of zoals tot nu toe elk jaar de zwarte pieten?"

Naast hem stond Venneper Emiel Mars met zijn 7-jarige dochter Esmee gespannen in afwachting: "Ja, kijken naar de aankomst van Sinterklaas doen wij elk jaar en vaak op meerdere locaties." Esmee wilde zich niet verdiepen in de in de pers opgeworpen problemen over de kleur van Zwarte Piet: "Ik hoop dat die pieten die hier vandaag komen gewoon echt zwart zijn. Gewoon omdat ik dat zo gewend ben en het zo leuk vind."

Dan komt even later Sinterklaas samen met zo'n dertig pieten om de hoek vanuit een van de winkelstraatjes: "Kijk die pieten, ze zijn gewoon echt helemaal zwart." En terwijl de muzikanten van dweilorkest De Zotte Zwanen, die dit jaar al voor de zesde keer naar het winkelcentrum Symfonie in Nieuw-Vennep kwamen, direct na binnenkomst het lied speelden van Sinterklaas die jarig is, deelde Vrolijke Danspiet volop schuimpjes en pepernoten uit.

Dat werd ook bekeken door brandweer bevelvoerder Anniek Verheijde: "Wij zijn hier wel, maar eigenlijk alleen om boodschappen te doen. Onze preventieafdeling is hier vooraf al geweest om te kijken of alles wel veilig geregeld is." De van de Antillen afkomstige Jerelle Polonius stond daar vlakbij met haar echtgenoot en haar 4-jarige dochter Jaysah naar de komst van de Sint te kijken: "Dat doen wij elk jaar omdat het hier gezellig kleinschalig en overdekt is. Hier kunnen de kinderen nog contact met de sint en zijn pieten hebben. En die discussie over hoe zwart die pieten moeten zijn? Wij komen van de Antillen en daar zijn ook nu de pieten zwart en is de sint wit geschminkt."

Ondertussen deelde Kim den Dekker, de organisatrice van de festiviteiten van de Symfonie, amandelstaven uit ter promotie: "Wij hebben voor deze dag gekozen, maar het uitdelen is met deze drukte wel moeilijk hoor."

En dan was er de nieuwsgierige en de toch weer over de vrolijke drukte verbaasde Jumbo supermarkteigenaar John van Vliet: "Die aankomst van Sinterklaas hier, die is toch echt altijd weer helemaal fantastisch."

Tekst: Frans Tol