• Marcel van Hoorn

Onno Hoes benoemd tot waarnemend burgemeester

HOOFDDORP VVD'er Onno Hoes wordt vanaf 28 november waarnemend burgemeester van Haarlemmermeer. Dat heeft de gemeente donderdagavond bekendgemaakt.

De 56-jarige Onno Hoes was van november 2010 tot juli 2015 burgemeester van Maastricht. Hij zag zich toen gedwongen om af te treden nadat hij in opspraak was geraakt door een afspraak met een jonge man. Daar werden heimelijk opnamen van gemaakt die op tv zijn uitgezonden. Hoes liet zich daarbij laatdunkend uit over de gemeenteraad van Maastricht. Door alle ophef moest de populaire burgemeester vertrekken. Hoes was eerder ook gedeputeerde in Noord-Brabant.

Hoes is tijdelijk opvolger van partijgenoot Theo Weterings die op 28 november in zijn geboortestad Tilburg wordt geïnstalleerd als nieuwe burgemeester. De verwachting is dat Onno Hoes zo'n anderhalf jaar burgemeester kan blijven in Haarlemmermeer.

Pas na de verkiezingen van november volgend jaar komt er een nieuwe gemeenteraad in de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Uit die nieuwe raad wordt dan een vertrouwenscommissie gekozen die op zoek gaat naar een nieuwe burgemeester. De verwachting is dat die pas in de zomer van 2019 zal aantreden.