• Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol
 • Frans Tol

Nieuwe opzet Trekkertrek blijkt geslaagd experiment

NIEUW-VENNEP De 24ste editie van Trekkertrek, georganiseerd door AJK Haarlemmermeer, is er een geworden die als memorabel bijgeschreven kan worden in de geschiedenis van onze poldergemeente. Zo was daar de verandering van naam naar Trekkertrek Fun & Power, de verplaatsing van de Oosterdreef naar de IJweg op het ‘ruimer’ terrein achter de Vanzantenhal en het noodzakelijke feit dat er voor het eerst een entree betaald moest worden van vijf euro.

Daar tegenover stond dat er meer specials waren en werd er dit jaar gestreden tot rond acht uur ‘s avonds met daarna geen feest. Maar er was wel de mogelijkheid tot napraten met een hapje en drankje bij de hand tot 23.00 uur.

VERANDERING De plezierigste verandering was echter het grotere aanbod aan vermaak voor vooral de jongere jeugd. Met een draaimolen en een zweefmolen als topattracties was er volgens speaker Jan Schrama zelfs bijna geen belangstelling meer voor het hooivorkhangen. “Wat ze hier vooral voor de jeugd georganiseerd hebben, is een ongelofelijke verrijking.” Zo stond er een tractorspringkussen, een rodeostier en een wipe-out sweepermat. Er kon genoten worden van ‘Oudhollandse Spelen’, kinderen konden zich laten schminken, graven in een zandberg met minigraafmachines, er was houtzagen en spijkerslaan. En dan was er nog de minimarkt en weer voor de kinderen de traptrekkerrace en grasmaaiertrek.

Ondernemer Dick Nijssen is een trouwe bezoeker en deelnemer van jaarlijkse evenement. “Ik was eerst wat sceptisch over het besluit om die vijf euro entree te gaan heffen. Maar ik was bang voor niets want het valt 100% mee. Wat de AJK nu biedt is dat geld echt waard. Ik geniet gewoon want het is druk. Het is met zo’n 20 graden ook prima weer. Geen regen en niet te warm, want als het warmer wordt trekken de mensen naar zee. Nu komen ze hierheen.” Nijssen deed ook mee met zijn vrachtwagen in de Venneper Klasse. “Daar zitten 8 deelnemers in.”

BROEDERSCHAP “De broederschap is hoog bij Trekkertrek.” Het zijn woorden van Dirk Molenaar, de andere speaker die de technische uitleg voor zijn rekening nam. “Ik zit in deze jurytent een stuk beter. Het is hier fijn, veilig en ruim opgezet.”

Op zijn aan de AJK verhuurde terrein zat John van Zanten zaterdag oplettend te genieten. “Wacht even want de tractor die nu komt moet ik even filmen.” Hij bleek zeer tevreden over de nieuwe opzet. “Ik kan niet anders zeggen dan dat die opzet geslaagd is. Het is met twee tribunes ook overzichtelijker voor de kijkers en met alle gratis activiteiten ook gewoon gezelliger dan aan de Oosterdreef. Juist door het vele vermaak voor kinderen.” Dan komt Johnny van Zanten langs met een hypermoderne filmcamera. “Ik maak deze opnames om die vanavond op een scherm te projecteren.”

Aan de organisatietafel had de hoogzwangere Dorine de Ruiter het druk met de verwerking van de wedstrijdresultaten. Dorine is de echtgenote van AJK Haarlemmermeer voorzitter Harm de Ruiter. “We genieten. Het is een fantastische dag met mooi weer, veel bezoekers en ruim 200 deelnemers.” AJK pr-dame Leony Tensen wil wel een misverstand uit de wereld helpen. “Dat wij 5 euro entree heffen is ons besluit. Dat geld gaat niet naar de familie van Zanten. Ja, het is na 24 jaar een hele omschakeling maar de organisatiekosten worden hoger, want voor verzekeringen, veiligheid, al die speeltoestellen, grotere en meer specials en EHBO moet betaald worden. Maar Trekkertrek is voor de fun en geen commercieel gebeuren. En als wij er dit jaar geld aan overhouden bewaren wij dat voor volgend jaar.”

John van Zanten hoort het glimlachend aan. “Ach, je komt tegenwoordig nergens voor niets. Ik zelf ben hier vandaag eigenlijk als vrijwilliger voor de AJK.”

SCHEMA Wedstrijdcoördinator Paul Munsterman had het op de baan tussen de Oldtimers, standaard en super tractoren, sport & hobby tractoren, demo’s en specials razend druk. “Het gaat mooi, best en super, want alles loopt op rolletjes en we zijn op schema.” Het meedoen met tractoren liet hij aan zijn zoons over. Bij Trekkertrek Fun & Power werden drie sleepwagens ingezet: de Python (tot 5500kg sleepgewicht), Stille Wille (tot 6500 kg) en de  Power Breaker (tot 12.500 kg).

Fons Heemskerk en Clemens Rijkenhuizen van het team van de Python uit Waddinxveen vonden het terrein aan de Oosterdreef wat knusser maar de nieuwe locatie toch een verbetering. Zij streden ook mee op een tractor. Heemskerk. “Ik heb nog in 1992 op het Vicon terrein met de tractor van Clemens een eerste prijs behaald. Die John Deere 3130 had ik nog opgebouwd uit allerlei onderdelen van andere tractoren.”

Bezoekster Miriam Kulk zat bij de draaimolen toe te kijken. “Ik ben hier zoals elk jaar met man en kinderen. Het is hier goed georganiseerd, een mooie locatie en lekker druk. Iedereen weet zijn vermaak hier te vinden want er is vertier voor iedereen.” Een beveiliger van Forty4 constateerde bij de kassa nu en dan wat onbegrip over het entreebedrag. “Maar het is best gemoedelijk. Hopen maar dat als er straks meer gedronken is er voor ons geen uitdagende uren komen.”

Verkeersregelaar Lucia Gomez verwees automobilisten vrolijk naar open parkeerplekken: ‘Ja, het gaat  goed, het is gewoon lekker druk! Het is echt een succes.’