• Jan Aukes

Nieuwe burgemeester moet 'aanwezig en aanspreekbaar' zijn

HAARLEMMERMEER De gemeenteraad gaat volgende week officieel beginnen met de zoektocht naar een nieuwe burgemeester voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. De eerste handeling is het vaststellen van de profielschets.

Sommigen vragen zich misschien af waarom er eigenlijk naar een nieuwe burgemeester moet worden gezocht. De huidige waarnemend burgemeester Onno Hoes bevalt in brede kring uitstekend en waarom zou hij niet gewoon op zijn stoel kunnen blijven zitten?

LOGISCH Dat is een logische gedachte, maar staatsrechtelijk niet juist. Onno Hoes was sinds november 2017 waarnemend burgemeester van de oude gemeente Haarlemmermeer na het vertrek van Theo Weterings naar Tilburg. De VVD'er is sinds begin dit jaar ook waarnemend burgemeester van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Hij blijft in elk geval tot de nieuwe burgemeester is gekozen.

Kan Hoes die nieuwe burgemeester dan niet worden? Jazeker wel, maar dan moet hij natuurlijk wel solliciteren. Overigens heeft Onno Hoes tijdens zijn nieuwjaarstoespraak begin dit jaar duidelijk te kennen gegeven dat hij nog graag wat langer blijft als eerste burger van Haarlemmermeer. Hij maakt er doorgaans geen geheim van dat hij het prima naar zijn zin heeft in de polder.

GEKOZEN Toch moet er officieel een nieuwe burgemeester worden gekozen, omdat dit nu eenmaal zo in de wet staat. Een gemeenteraad draagt een kandidaat voor en de Kroon (de koning en de verantwoordelijk minister, red.) benoemt officieel.

Haarlemmermeer heeft voor het eerst inwoners betrokken bij de vraag aan welke eigenschappen de burgemeester eigenlijk moet voldoen. Er hebben ruim 800 mensen aan die enquête via internet meegedaan. Een grote groep inwoners, ruim 57 procent, vindt dat de burgemeester 'zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar' moet zijn.

De vertrouwenscommissie wordt gevormd door Beryl van Straten (VVD), Johan Rip (HAP), Herman Koning (CDA), Paul Meijer (Forza!) en Joost Koomen (D66).

Frits Verhagen