• Gemeente Haarlemmermeer/Margo Oosterveen

College: groen licht voor zeven nieuwe huizen in Abbenes

ABBENES Goed nieuws voor woningzoekenden in Abbenes. Op de plek van een oud bedrijfspand midden in het dorp wil het college van Haarlemmermeer zeven nieuwe huizen laten bouwen. De dorpsraad van het dorpje in het zuiden van de polder reageert verheugd op het nieuws. 

Het oude bedrijfspand aan de Dr. Heijelaan 1 is al jaren een doorn in het oog van het dorp en het is de gemeente nu gelukt om daar iets aan te doen. Het deels vervallen gebouw ligt binnen het gebied van het Luchthavenindelingsbesluit (LIB), wat normaliter voor beperkingen zorgt voor het bouwen van nieuwe huizen. Denk bijvoorbeeld aan de problemen die in Rijsenhout al jaren spelen. Maar omdat er minder dan 25 woningen komen en omdat de nieuwbouw in stedelijk gebied ligt, is het LIB ditmaal geen probleem.

ENTHOUSIAST De dorpsraad reageert enthousiast op het nieuws. "Buiten het feit dat de oude schuur geen gezicht is zo midden in het dorp, is de dorpsraad heel blij met de bouw van nieuwe woningen. Dit is bevorderlijk voor de leefbaarheid van Abbenes: voor het aantal leerlingen op school, voor het voortbestaan van verenigingen, noem maar op.  Maar dit bouwplan is ook een verbetering voor het aangezicht van het dorp", zo laat bestuurslid Ria Baars weten. 

De nood is dan ook hoog in het kleine dorpje. "Dit project bestaat al jaren, maar stuitte bij de gemeente op nogal wat bezwaren zoals wij begrepen van de projectontwikkelaar. Van de dorpsraad had het wel sneller gemogen. In Abbenes staat geen huis meer te koop en via toewijzing van de huurhuizen komen ook niet genoeg mensen in aanmerking. Vooral voor de jeugd die graag in Abbenes wil blijven, zijn er geen mogelijkheden. Je kunt dus zeggen dat de woningnood ook hier hoog is."

INZET Nu dit project eindelijk gerealiseerd lijkt te gaan worden, hoopt Baars dat er wellicht elders in het dorp ook nog wat mogelijk is. "Wij zouden zo snel niet een locatie in het dorp weten waar een oud pand kan worden vervangen, maar wel is er nog een terrein aan de westkant van Abbenes waar naar ons idee huizen zouden kunnen worden gerealiseerd. Maar de gemeente wijst dit idee af in verband met het LIB. Wellicht dat er met de nodige inzet toch een klein bouwplan bewerkstelligd kan worden. Wij hopen dan ook dat de gemeente daar nog eens een nachtje over gaat slapen of dat een projectontwikkelaar zich hiervoor hard maakt." 

Ambitieuze plannen dus, voor Abbenes. Toch is nog niet helemaal zeker dat de huizen er ook echt komen. Het college staat er achter, en het ontwerpbesluit en de omgevingsvergunning worden binnenkort gepubliceerd op de website van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Hiertegen kunnen zienswijzen worden ingediend, waarna de gemeenteraad het laatste woord heeft.