• Herriëtte Frielinck en Peter Rethans bij het nieuwe Pluspunt.

    Frans Tol

Nieuw Pluspunt Meerwaarde opent deuren in centrum

NIEUW-VENNEP Eigenlijk is het nieuwe Pluspunt van Meerwaarde in de Venneperhof 30 nog niet officieel geopend, dat gebeurt 20 donderdag 20 september tussen 16.00 en 17.00 uur. Maar in de voormalige bloemenwinkel op de hoek willen Herriëtte Frielinck, sociaal werker ouderen, en sociaal makelaar Peter Rethans graag benadrukken dat vanaf nu iederen - jong en oud - welkom is op de spreekuren als zij met een vraag zitten op het gebied van welzijn, hulp en dienstverlening, vrijwilligerswerk of vrijetijdsbesteding.

Het team van Meerwaarde dat actief wordt in het nieuwe Pluspunt zal uit dertien medewerkers bestaan. Dat zijn dan specialisten met ieder hun eigen werkgebied. Een greep uit de gebieden waarop antwoorden of doorverwijzingen kunnen volgen zijn ondersteuning om zelfstandig te kunnen blijven wonen en hulp bij persoonlijke problemen.

OPVOEDSITUATIES Ook met vragen over financiële problemen kan men er terecht. En met vragen over opvoedsituaties, over sociale en recreatieve activiteiten in de omgeving, lokale dagactiviteiten, hulp bij het invullen van formulieren, ondersteuning bij administratie en hulp bij het organiseren van een activiteit in de eigen buurt of straat.

Het Pluspunt in Nieuw-Vennep zal open zijn op dinsdag van 13.00 tot 16.00 uur, op donderdag van 9.30 tot 12.30 uur en op vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur. Voorheen was het Pluspunt voor Nieuw-Vennep en Haarlemmermeer-Zuid op het hoofdkantoor in Hoofddorp te vinden.

GESPREK Tijdens de spreekuren zullen er altijd sociaal werkers aanwezig zijn, en vrijwilligers die als gastvrouw of gastheer optreden of praktische ondersteuning bieden. "Deze ervaren vrijwilligers zullen in eerste instantie met de bezoeker het gesprek aangaan om uit te zoeken wat de vraag is," aldus Frielinck.

Frielinck en Rethans benadrukken dat de sociaal werkers geen medische specialisten zijn en dat Meerwaarde dus niet het adres is voor medische vragen. "Maar veel vragen komen neer op financiën, wonen en gezondheid. Wij zijn er vooral om mensen gelukkiger te laten leven op welzijnsgebied. En natuurlijk horen welzijn en gezondheid bij elkaar. Daarom werken wij samen met huisartsen, de GGD, en thuiszorginstanties. Maar ook met de gemeente en politie."

SOCIALE KAART De medewerkers van het Pluspunt weten van de hoed en de rand in Haarlemmermeer. "Wij kennen de brede sociale kaart en weten wat er in de polder speelt. Ook voor vragen over huwelijksproblemen, problemen met scheidingen of buurtbemiddeling. Wij zullen dan verwijzen naar de juiste instantie, de juiste contacten leggen. Vooral om de vragen te verhelderen."

Er is dus informatie, advies over en ondersteuning voor gezinnen van jeugdigen van onder de 12 jaar, voor de jeugd van 12 tot 23 jaar en voor volwassenen boven de 23 jaar. Specialistische hulp van professionals en goed ingewerkte vrijwilligers. Daarom benadrukt Rethans de mogelijkheid voor vrijwilligers zich aan te melden.

BELANGSTELLING In ieder geval wil het tweetal graag al op donderdag 20 september kennis maken. Belangrijke informatie is te vinden op www.haarlemmermeervoorelkaar.nl, op www.meerwaarde.nl en, voor diegenen die belangstelling hebben voor vrijwilligerswerk, op www.vchaarlemmermeer.nl.

"Meerwaarde biedt plek voor kansen", zo weet sociaal makelaar Rethans. "Dus niet alleen voor het oplossen van problemen, maar ook voor mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk. Ons streven is Haarlemmermeer gelukkiger te maken!"

Frans Tol