• De discussie over toezicht bij zwemstandjes kwam op gang nadat een 4-jongetje verdronk in de Toolenburgerplas.

    Eric van Lieshout

Nieuw overleg over toezicht bij zwemplassen

HOOFDDORP Deze week staat er een nieuw gesprek gepland over de toezicht bij de zwemplassen in het Haarlemmermeerse bos en Toolenburg. Volgens Monique Siemeling uit Hoofddorp, die de actie voor extra toezicht op touw heeft gezet, heeft de gemeente het initiatief genomen voor het overleg.

Frits verhagen

De Hoofddorpse heeft al twee keer eerder met vertegenwoordigers van de gemeente gesproken. Zij was over het eerste gesprek positief, over het tweede veel minder. Volgens Monique Siemeling leek het erop alsof allerlei zaken uit het eerste gesprek weer werden teruggedraaid.

Het overleg tussen de gemeente en de Hoofddorpse kwam er na een toezegging van burgemeester Onno Hoes in de gemeenteraad. Hij maakte voor het zomerreces duidelijk dat de gemeente zelf niet van plan is om toezicht te regelen op de strandjes, maar initiatieven vanuit de bevolking graag wil faciliteren. De burgemeester beloofde dat de gemeente in gesprek zou gaan met de betrokken vrijwilligers.

Monique Siemeling vond het hoog tijd dat er iets gebeurt op de strandjes in Hoofddorp. Dat was vooral het geval nadat een 4-jarig jongetje in de Toolenburgerplas was verdronken. "Dat was voor mij niet de aanleiding maar wel de druppel."

De Hoofddorpse zegt tenminste vijftig vrijwilligers nodig te hebben om bij warm weer toezicht te kunnen houden bij de twee zwemplassen. Op dit moment zijn er dertien gediplomeerde mensen die het certificaat reanimatie en AED hebben en dus ingezet kunnen worden.

De woordvoerster van burgemeester Hoes laat weten dat de vrijwilligers is gevraagd om hun plannen op papier te zetten. Aan de hand daarvan beslist de gemeente waar zij eventueel kan helpen. De ervaringen van de vrijwilligers worden ook meegenomen bij de evaluatie van het toezicht die komend najaar wordt gehouden, aldus de woordvoerster.

Monique Siemeling zegt dat er inderdaad zaken op papier zijn gezet. Maar zij wil graag dat er met haar persoonlijk wordt overlegd en niet dat haar wensenlijst bij de evaluatie wordt meegenomen.