• Bij de discussie over Schiphol kreeg GroenLinks vooral de VVD over zich heen.

    Archief

Niet tornen aan afspraken Schiphol

HOOFDDORP De politiek is niet van plan te tornen aan de afspraken die tien jaar geleden aan de Alderstafel zijn gemaakt over de groei van Schiphol. Dat bleek vorige week tijdens een debat in de gemeenteraad. Ook wethouder Adam Elzakalai van Luchthavenzaken zei vast te willen houden aan het Aldersakkoord.

Frits Verhagen

De luchtvaartsector, bestuurders en omwonenden hebben in 2008 onder meer afgesproken dat het aantal vliegbewegingen tot 2020 kan groeien tot maximaal 500.000. Die grens is twee jaar voor dato echter al bijna bereikt. Daarom wordt er koortsachtig gezocht naar oplossingen.

Wethouder Elzakalai zei begin dit jaar op de radio dat het aantal vluchten wat hem betreft kan worden opgerekt naar 600.000 per jaar. Dat was voor de fractie van GroenLinks reden voor een nadere discussie. De partij vindt dat de wethouder voor zijn beurt heeft gesproken. GroenLinks verwijt Elzakalai dat hij namens de gemeente een standpunt naar buiten heeft gebracht zonder de gemeenteraad te raadplegen.

VIERKANT De wethouder maakte vorige week echter duidelijk nog vierkant achter de afspraken van tien jaar geleden te staan. "Dat akkoord is voor ons heilig. Daar walsen we niet even overheen."

Los daarvan is het wat wethouder Elzakalai betreft niet onverstandig om na te denken over wat er na 2020 moet gebeuren. In dat verband heeft hij het aantal van 600.000 vluchten genoemd.

Fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks wilde nog niks van aantallen horen. Met de recente verkiezingswinst bij de gemeenteraadsverkiezingen elders in het land in haar achterhoofd trok Mulder fel van leer. GroenLinks diende samen met de CDVP een motie in waarin het college wordt opgedragen uitsluitend het standpunt van de gemeenteraad over Schiphol naar buiten uit te dragen.

VVD-raadslid Pieter-Jan de Baat bood GroenLinks flinke tegengas. Hij noemde de ingediende motie van GroenLinks en CDVP een 'motie voor de bühne' en stelde dat de partij alleen maar tegen Schiphol was. Nicole Mulder bestreed dat met klem. De VVD kreeg voor haar kritiek op GroenLinks steun van diverse andere partijen. Uiteindelijk werd de motie alleen gesteund door de indieners GroenLinks en CDVP.

VLIEGVELD IN ZEE De VVD en Forza! hielden een pleidooi om de luchthaven desnoods voor een deel naar zee te verplaatsen. Daarmee zouden veel problemen kunnen worden verholpen. CDA-raadslid Steffe Bak was daar niet enthousiast over. Hij bracht in herinnering dat deze discussie in het verleden al twee keer eerder is gevoerd en toen niks heeft opgeleverd.

D66-raadslid Martin Meiland stelde dat de oplossing voor alle problemen vooral in innovatieve maatregelen moet worden gezocht, zoals stillere vliegtuigen. Volgens hem moet het aantal vliegbewegingen als norm worden losgelaten en worden vervangen door leefbaarheid. Andere raadsfracties waren dat roerend met D66 eens.