• Eric van Lieshout

Haarlemmermeer kiest voor natuurlijke bestrijding eikenprocessierups

HAARLEMMERMEER Haarlemmermeer telde vorige zomer in totaal vijftig locaties waar de beruchte eikenprocessierups is waargenomen. Inwoners zijn destijds gewaarschuwd om niet met het beestje in aanraking te komen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders geantwoord op schriftelijke vragen van GroenLinks.

De eikenprocessierups zorgde vorig jaar zomer voor veel overlast in Nederland. Duizenden mensen gingen met klachten naar de huisarts. Gemeenten kwamen vaak pas in actie als er klachten waren van inwoners. De rupsen werden opgezogen en in een vuilverbrandingsoven vernietigd.

GroenLinks-raadslid Piet Schouten bepleitte vorige maand in een serie schriftelijke vragen een alternatieve aanpak. Zo zou de rups kunnen worden bestreden door hun natuurlijke vijanden te helpen. Vogels, insecten en vleermuizen eten de eitjes, larven rupsen en vlinders graag op. Zo voeden de sluipwesp en de gaasvlieg zich met de eitjes van de eikenprocessierups.

Het college antwoordt GroenLinks dat de eikenprocessierups komende zomer zoveel mogelijk proactief en biologisch zal worden bestreden. Zo zijn vorig jaar al in de buurt van de plekken waar de eikenprocessierups is gesignaleerd nestkastjes opgehangen van natuurlijke vijanden.

Daarnaast draagt het huidige maaibeleid van de gemeente bij aan een toename van het aantal insecten door op meer plaatsen kruidenrijk gras te laten groeien. Insecten trekken weer vogels en vleermuizen aan. Indien er ondanks deze aanpak toch nog nesten van eikenprocessierupsen in de bomen worden gezien dan worden deze alsnog weggehaald door deze weg te zuigen.