• Koen van Weel

College studeert nog op gevolgen van stikstofuitspraak

HOOFDDORP De gemeente is intern nog druk bezig op een rij te zetten wat het veelbesproken stikstofuitspraak van de Raad van State voor gevolgen heeft voor projecten in Haarlemmermeer. Dat zei wethouder Marja Ruigrok van Verkeer en Vervoer vorige week in de raadsvergadering tijdens een debat over investeringen voor mobiliteit.

Zoals bekend heeft afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in mei een ingrijpende uitspraak gedaan. Kern van de uitspraak is dat de overheid veel meer moet doen om de uitstoot van stikstof tegen te gaan. Dat heeft grote gevolgen voor tal van projecten in ons land. Zo zouden woningbouwprojecten en de aanleg van nieuwe wegen moeten worden geschrapt. Nu al wordt geschat dat er zo'n 18.000 projecten niet door kunnen gaan.

GEPLEIT Oud-burgemeester Onno Hoes, sinds vorige maand voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), heeft er vorige week op de radio voor gepleit om woningbouwplannen uit te zonderen van het stikstofbesluit. Volgens hem is er zo'n behoefte aan nieuwe woningen dat het niet verstandig is om nieuwbouwprojecten te schrappen. Een wethouder in Den Haag had dat al eerder geopperd.

De donkere stikstofwolken hingen vorige week ook boven het debat over mobiliteit. Zo vroeg VVD-raadslid Katrijn Kliphuis zich af of de Duinpolderweg nog wel kan worden aangelegd. Mocht de stikstofaanpak een streep halen door de weg dan pleitte het raadslid ervoor dat er een zuidelijke ontsluiting van op de politieke agenda blijft staan.

GESTUDEERD Ook andere partijen waren bezorgd over de uitspraak van de Raad van State. Wethouder Ruigrok kon nog niet zeggen welke gevolgen een en ander voor de plannen in Haarlemmermeer. Er wordt nog volop op gestudeerd. 

Frits Verhagen