• Klezmerband Freylach.

    Klezmerband Freylach
  • Koor Mitswah.

    Ria Baars

Muzikale avond in de kerk van Abbenes

ABBENES Het comité 150 jaar kerk had nog één onderdeel op het programma staan voordat het werkelijkejubileum wordt gevierd: een muziekavond op zaterdagavond 2 maart. Voor deze muzikale avond was het koor Mitswah uit Nieuw-Vennep uitgenodigd en de Klezmer band Freylach.

In 1992 werd het koor Mitswa opgericht, eigenlijk ontstaan uit een ander opgeheven koor, Eigen Wijs. Mitswa betekent 'opdracht, roeping'. De band Freylach is in 2009 officieel opgericht, maar eeuwwisseling speelden deze bandleden al met elkaar. Freylach is een Jiddisch woor voor 'vrolijk', maar de aanduiding voor een Oost-Europees-Joodse dans.

MITSWAH Voor de pauze nam koor Mitswa het programma voor haar rekening. Het koor was gecharmeerd van het kleine kerkje, de leden waren bang dat ze wellicht te hard zongen, maar het klonk prachtig! Het koor liet afwisselende liederen horen, mooie bekende melodieën waarvan de tekst soms was aangepast of zelfs helemaal herschreven voor het koor. Onder leiding van een hele enthousiaste dirigente Charlotte Holthuijsen werden met veel passie drie blokken van drie lederen elk gezongen met tussendoor de mooie pianosolo's van pianiste Lena Lelyukhina. Als laatste werd Droomland gezongen, waarbij de aanwezigen uitdrukkelijk werd verzocht mee te zingen. De aanwezigen deden dit maar al te graag. Het koor werd beloond met een staande ovatie.

FREYLACH Na de pauze was het de beurt aan de Klezmerband Freylach. In deze band werden vijf verschillende instrumenten bespeeld: de trombone, klarinet, slagwerk, de trompet door Abbenesser Leen Borst en de accordeon door dominee Conny Berbée. Klezmer is oorspronkelijk feest- of bruiloftsmuziek uit Oost Europa. Tussen de nummers door werd aan de hand van de Joodse geschiedenis de ontwikkeling van de klezmer muziek verteld. Deze veranderde in de loop der jaren van traditionele klezmer naar muziek met meer jazz-invloeden en andere muziekinstromingen, welke veranderingen in de gespeelde liederen tot uiting kwamen. De muzikanten verstonden hun vak goed en brachten authentieke muziek ten gehore.
Na afloop kon men nog nagenieten met een drankje en gezellig napraten. Ook deze goed bezochte activiteit als laatste in de rij van het jubileumjaar was weer geslaagd. De kerk maakt zich nu op voor het jubileum eind maart op de dag dat de kerk 150 jaar geleden in gebruik is genomen.