• Frans Tol

Muziekvereniging Irene neemt na 72 jaar afscheid

NIEUW-VENNEP Penningmeester Martin van Aardam was zaterdagavond 1 juli tijdens de afscheidsreceptie van Muziekvereniging Irene in De Rustende Jager de gastheer die in zijn toespraak benadrukte dat de cyclus van Irene eigenlijk gelijk is aan dat van een echt mens: "Natuurlijk, Irene is gemaakt en gevormd door mensen. Heeft net als een mens veel up's en wat down's meegemaakt en na 72 jaar moeten we vanavond afscheid van haar nemen."

Hij benadrukte het plezier dat er altijd was van samen zijn, samen muziek maken en samen goede en minder goede optredens gerealiseerd hebben. "Zie het vanavond als een receptie na een begrafenis waarop herinneringen van vroeger opgehaald worden en verhalen van vroeger klinken."

Tijdens de receptie waren er vooral oud-leden die elkaar weer ontmoetten en met plezier naar de geprojecteerde plaatjes keken. "Het is gewoon jammer en triest dat dit gebeuren moest", vindt de voorlaatste voorzitter, Marianne Vermey. "Maar hier weer samen zijn, voelt als een warm bad."

Tja die herinneringen. Wim Kauffman werd in 1960 lid als 10-jarige en bleef dat tot 1967. "Ik speelde eerst bugel en later bariton. Maar spelen met een kunstgebit lukte niet meer. Mooiste herinnering is een wandeling met een bord over de dijk naar Lelystad." Ook Tilly van Leeuwen (67) begon op haar 10de op bugel en eindigde op trompet. "De muziek was toen al bijna ter ziele, maar de drumband liep prima."

Want Irene, die haar naam in 1945 kreeg vanwege de vrede na de Tweede Wereldoorlog, was een drumband, fanfarekorps, muziekvereniging en majorettekorps. Zo was Sandra Hoogeveen 11 jaar lang majorette. "Je kon als Vennepse bijna niet om Irene heen. Het was toen fijn om er bij te mogen en die saamhorigheid was heerlijk. Ik mocht ook voorop lopen en heb les gegeven."

Vooral carnaval en de Keukenhof roepen herinneringen op bij Hans van Eerden (68). "Ik speelde al vanaf mijn 12de jaar. Vanaf 2007 tot 2013 deed ik de bekkens. Vanwege artrose en een nieuwe knie moest ik stoppen. Jammer is dat dit de vierde band is waarin ik speelde die moet stoppen. Mijn zoon Bas speelde hier bariton, hij doet dat nu in Lisse." Hin Derks (66) was 25 jaar lid, hij speelde trompet en trommelde. "Ik ben 8 jaar penningmeester geweest en kort voorzitter. Toen werd de inmiddels overleden Frits Jonker voorzitter. Bestuurslid zijn, leuke contacten maken en de omgang met kinderen: dat was echt allemaal zo leuk."

Hij zat in het bestuur met Mies Middelkoop en Delia Troost (77). "Ik speelde geen instrument, aldus die laatste, "maar mijn drie kinderen wel. Het mooiste vond ik de bezoeken aan de fabrieken waar onze kleding werd gemaakt." Martin van Aardam benoemde nog de grote evenementen in Duitsland, Slagharen, de Efteling, corso's, straatoptredens, aubades, de Pietenband, de Avond4daagse, Koninginne- en Koningsdag. "De afwikkeling was een lastige klus. Maar het proces naar het einde was eigenlijk al een paar jaar sluimerend aan de gang."