• Taco Koster op zijn vaste plek bij Massada

    Ria Meuleman

Taco Koster neemt afscheid van CrossPoint

NIEUW-VENNEP Taco Koster vertrekt per 1 oktober als predikant van CrossPoint in Getsewoud, om in Amsterdam twee kerken te gaan begeleiden. In Grand Café Massada, waar hij sinds zijn komst naar Nieuw-Vennep wekelijks spreekuur houdt, blikt hij terug op 8 jaren waarin hij met veel plezier heeft gewerkt.

In 2011 was CrossPoint een kleine pioniersplek, ontstaan vanuit de Witte Kerk. "Een van de doelstellingen was zelfstandigheid", vertelt Koster, "en ook een duidelijke focus op Getsewoud. Dat proces is afgerond. CrossPoint is gegroeid, staat op eigen benen en is kerk midden in Getsewoud. Als jonge kerk heeft CrossPoint geen kerkgebouw. De samenkomsten worden gehouden in een gymzaal in De Breedenborgh. De sfeer is laagdrempelig, ontspannen, met ruimte voor eigentijdse muziek."

WELKOM In een Vinexwijk vol mensen met zeer gevarieerde achtergronden, heel internationaal en wel of niet kerkelijk ziet Koster veel verschillen. "Maar samen ben je kerk. Dat is het voordeel van nieuw beginnen als kerk in een wijk. Kerkelijke achtergrond speelt nauwelijks een rol, iedereen is welkom.

Waren er 8 jaar geleden voornamelijk gezinnen met kleine kinderen, nu zijn er ook veel tieners. "Als Getsewoud verandert, verandert CrossPoint. Onder de grote groep enthousiaste jongeren zijn er ook die geloven ingewikkeld vinden. Geloven is nooit een vanzelfsprekend iets. We nemen vragen serieus en zoeken samen een weg."

STATUSHOUDERS Koster begon met andere CrossPointers 3 jaar geleden House of Joy, gericht op vooral statushouders. "We hebben een kleinschalig netwerk gevormd en daar blijf ik bij betrokken. Christenen, moslims, niet-gelovigen, iedereen is op maandagmiddag welkom. We willen elkaar helpen. We zijn dit vanuit CrossPoint gestart, daar zijn we transparant in, maar er is aandacht en zorg voor alle mensen. We willen iets voor deze mensen betekenen. Het is zo belangrijk om gezien te worden."=

Een kerk heeft meer taken dan alleen de mis op zondag, aldus Koster. "Ik heb geleerd, dat kerk zijn zoveel meer is dan samenkomen op zondagmorgen. Hoe breng je geloven in praktijk, op je werk, op je school en in je buurt. Dat is de vraag die ik steeds vaker ben gaan stellen. De kerk als netwerk dus."

KERSTWANDELING Met plezier kijkt hij terug op een grote happening als de kerstwandeling, met bijna 3.000 deelnemers. Maar er zijn vooral kleinere momenten die hij mee zal dragen: de doop van een vrouw die jarenlang overtuigd atheïst was, acht jongeren die op het podium hun geloofskeuze onder woorden brachten of zomaar die ene persoon die belangeloos haar buurvrouw ging helpen.

"Het is raar om weg te gaan. Ik heb met zoveel plezier gewerkt en ga het missen. In deze jaren heb ik veel mensen ontmoet en ervaren hoe mensen geraakt werden door Gods liefde en daardoor in beweging kwamen om iets voor een ander te betekenen. Ik kijk met veel dankbaarheid terug."

VOOR HET LAATST Zondag 29 september vanaf 10.00 uur gaat Taco Koster voor het laatst voor in CrossPoint. Na de afscheidsdienst is er tijdens een high-tea gelegenheid om terug te kijken. Iedereen is welkom in De Breedenborgh.

Ria Meuleman