• Gemeente Haarlemmermeer

Marianne Schuurmans nieuwe burgemeester Haarlemmermeer

HOOFDDORP De gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft maandagavond Marianne Schuurmans-Wijdeven (VVD) voorgedragen als nieuwe burgemeester. Zij is 58 jaar oud en sinds 2013 burgemeester van de Gelderse gemeente Lingewaard.

Het geheime beraad van de gemeenteraad over de voordracht heeft maandagavond urenlang geduurd. Vicevoorzitter Ron Heimerikx maakte kort voor half twaalf in het openbaar bekend dat Schuurmans zal worden voorgedragen. De voordracht is verrassend, omdat Marianne Schuurmans een relatief onbekende is in het politieke landschap.

ERVARING 'De gemeenteraad van Haarlemmermeer meent dat Marianne Schuurmans qua ervaring, motivatie en vaardigheden van alle twaalf kandidaten die belangstelling toonden voor de functie, het beste voldoet aan het door de raad vastgestelde profiel', aldus de gemeente in een bericht. Schuurmans is momenteel burgemeester van Lingewaard. Ze kwam vorig jaar in het nieuws naar aanleiding van een aanslag met een auto met gasflessen op het gemeentehuis. 

Als de procedure verder volgens planning verloopt, wordt Marianne Schuurmans de eerste vrouwelijke burgemeester die door de Kroon is benoemd. Eerder was Tineke Netelenbos (PvdA) burgemeester van Haarlemmermeer, maar zij was waarnemer.

GEDOODVERFD Marianne Schuurmans wordt de opvolgster van Onno Hoes, die sinds november 2017 waarnemend burgemeester is van Haarlemmermeer. De verwachting was dat Hoes de gedoodverfde favoriet was om de eerste burgemeester te worden van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer, maar tot verrassing van velen koos hij er op de valreep voor om niet te solliciteren. Marianne Schuurmans wordt op 10 juli tijdens een speciale raadsvergadering geïnstalleerd.