• Links Rob Schalkwijk en rechts Wim Buitenhuis.

    Dick de Jong

Kringloopwinkel 't Zwaantje gaat de strijd aan

ZWAANSHOEK Het is een alom bekend gegeven dat te gemakkelijk gebruiksartikelen weggegooid worden en met name elektronica. Het begrip 'RepairCafé begint steeds meer in te burgeren. Kringloopwinkels komen zowat om in de berg afgedankte elektrische apparaten maar in de praktijk blijken ze vaak in een tweede leven nog uitstekend te kunnen functioneren. Kringloopwinkel 't Zwaantje gaat daar wat aan doen.

Kort geleden maakte het bestuur van de Stichting Sociale Kringloopwinkel 't Zwaantje bekend dat men dringend verlegen zit om vrijwilligers met een technische achtergrond. Welnu tot hun grote verrassing is hun wens in vervulling gegaan. De vrijwilliger Ed, de technische man, krijgt nu versterking van Wim Buitenhuis en Rob Schalkwijk. Zij treden met onmiddellijke ingang toe tot het technische team.

REPAREREN Voorzitter Diny Schrama liet weten dat de stichting heel blij is met de nieuwe vrijwilligers want de nood is hoog. De drie mannen gaan eerst de berg apparatuur die ongezien binnen is gekomen weg werken en eventueel repareren en daarna denkt men er serieus over om een RepairCafé te starten. "Dat ligt uiteindelijk toch in het verlengde van de werkzaamheden die ze nu doen; repareren en op een nieuwe manier terugbrengen in de samenleving in het dorp. En het is helemaal niet verkeerd om de sociale cohesie in de lokale samenleving te bevorderen door buurtgenoten met verschillende achtergronden en drijfveren met elkaar in contact te brengen. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen het zonde vinden om kapotte spullen weg te gooien. Toch doen ze het, bijvoorbeeld omdat een nieuw product vaak goedkoper is dan reparatie door een professionele reparateur. Dus wanneer het zover is en het RepairCafé opent haar deuren dan zijn Zwaanshoekers welkom om hun defecte Senseo, dvd-speler, stofzuiger of schemerlamp te laten repareren. Hergebruik van grondstoffen en materialen past naadloos bij onze doelstellingen, alles om de stroom afval te verminderen", aldus Schrama.

SIRE Een nieuwe campagne van SIRE moet mensen motiveren om kapotte spullen vaker te (laten) repareren. Onder het motto 'Waardeer het, repareer het' vraagt de Stichting Ideële Reclame de komende maanden aandacht voor de leuke en goede kanten van repareren. "Maar eerst moet er nog een berg werk verzet worden zodat ze een beetje lucht krijgen in de werkplaats". Ed, Rob en Wim zijn er klaar voor, ze hebben er zin in.

Dick de Jong