• Frans Tol
  • Frans Tol

Buurman Jankie waarschuwde veelvuldig voor risico's pand Poststraat

NIEUW-VENNEP Soedesh Jankie, de eigenaar van het bedrijf Meer Computers, huurde een werkruimte naast het pand waar afgelopen weekend drie schuren, of noem het garages, in de fik werden gestoken en compleet zijn afgebrand.

Jankie: "Ik huur dit sinds januari 2018 en ben lange tijd bezig geweest met het opruimen van de rommel op dit terrein. Ik huur het van een anti- kraakbeweging en weet dus nooit hoelang ik hier nog kan zitten, maar heb herhaaldelijk gewaarschuwd voor de risico's van de troep bij mijn buren."

MELDING Op woensdag 21 augustus deed Jankie opnieuw melding over de situatie bij zijn buren. Ditmaal bij het Brandweerteam Brandveiligheid. Die hebben hem doorverwezen naar de gemeentelijke afdeling Handhaving. Daar volgde diezelfde woensdag nog een inspectie op. Er werd toen geconstateerd dat de situatie daar inderdaad brandgevaarlijk was. Er volgde een constateringrapport met de hoogste prioriteit. Er is die dag nog contact geweest met de pandeigenaar en met Jankie. De eigenaar kreeg de opdracht de rommel binnen 14 dagen op te ruimen. Met de mededeling dat als hij het niet ging doen de gemeente het zou doen en dat die de rekening dan naar de eigenaar zou sturen.

De brand ontstond volgens hem ongeveer een kwartier nadat hij zijn pand verlaten had. "Ik had met een vriend voor mijn bedrijf wat zitten drinken en moest iets gaan doen in Hoofddorp en wilde nog terugkomen. De lichten waren nog aan en mijn zonnescherm nog uit. Ze hebben gewoon gewacht tot wij weg waren."

ASBEST Via buurjongen Jaimy Vermeer kreeg Jankie een filmpje gemaild van wegrennende jongens dat door vrienden van hem was opgenomen. Jaimy: "Ik was op Mysteryland, maar mijn auto stond op het terrein van het huis waar die schuren bij hoorden. Gelukkig heeft die wonderbaarlijk geen schade, maar het was op dat terrein wel gewoon een bende. Een bende die om problemen vroeg. En ik weet dat buurman Jankie de gemeente vaak gewaarschuwd heeft."

Jankie: "De drie garageboxen die nu verbrand zijn, zaten compleet vol met allerlei spullen. In de linker garagebox hebben ze allerlei afval gedumpt. Die zat tot de nok vol met blauwe vuilniszakken. In de twee andere boxen stond allerlei troep: van bankstellen, hout, dozen kleding tot een bonte verzameling van snuisterijen. Ik heb vaak gewaarschuwd want het terrein erom heen lag ook vol troep. Toen had de eigenaar allang moeten ingrijpen."

HEKKEN Wijkagent Ton Wijsman heeft het filmpje met wegrennende jongeren gezien. "Ik kan er echter geen bekenden uit halen. En het onderzoek naar de daders is overgenomen door de recherche." Na de brand heeft een aannemer hekken rond de panden gezet met waarschuwingen voor asbest. Hij gaat nu het terrein schoonmaken opruimen in opdracht van de gemeente. Misschien is deze brand een wake-up call voor de gemeente die de verpaupering van het centrum van Nieuw-Vennep al tientallen jaren toestaat.

Frans Tol