• Pixabay

Landbouwvoertuigen voortaan om Nieuw-Vennep heen

NIEUW-VENNEP De gemeente houdt sinds 1 januari een proef met het landbouwverkeer dat door Nieuw-Vennep rijdt. Op verzoek van de Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) Haarlemmermeer mogen dit soort voertuigen sinds begin dit jaar over een aantal wegen buiten de bebouwde kom rijden, die tot de jaarwisseling nog verboden waren. Met deze proef, die tot 1 januari 2020 loopt, hoopt de gemeente de verkeersveiligheid in de bebouwde kom te verhogen. 

Het oogt soms als een olifant in een porseleinkast als er weer eens een grote combinatie van trekker en aanhanger door de bebouwde kom van Nieuw-Vennep rijdt. Het levert ook nog eens gevaarlijke situaties op voor fietsers, omdat er in het dorp scholen liggen langs de routes die gebruikt worden door deze landbouwvoertuigen. 

VERBODEN Die konden tot eind vorig jaar overigens geen kant op. De doorgaande wegen langs Nieuw-Vennep waren namelijk verboden gebied voor trekkers. Daar is sinds 1 januari een eind aan gekomen. Op verzoek van LTO Haarlemmermeer houdt de gemeente een proef om landbouwverkeer te weren uit de bebouwde kom. Zij mogen nu gebruik maken van de Noordelijke Randweg tussen de IJweg en de Spoorlaan en de Spoorlaan tussen de Noordelijke Randweg en de Venneperweg. 

Om het verkeer dat daar rijdt niet al te veel overlast te bezorgen, zijn er tijden afgesproken waarop dat is toegestaan: maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur en van 19.00 tot 7.30 uur en in het weekeinde de gehele dag.

MONITOREN Ingenieursbureau Royal Haskoning DHV gaat in het voorjaar en het najaar, als het landbouwverkeer op z'n drukst is, de proef monitoren. Na afloop wordt dan besloten of de proef om wordt gezet naar definitief beleid.