• Frans Tol

Laila Bouterse koningin Nieuw-Vennep 2018

NIEUW-VENNEP De Venneper Oranjevereniging Beatrix kiest al sinds 2006 jaarlijks een dorpskoningin. Met haar 23 jaar is de voor 2018 gekozen Laila Bouterse als de 13de koningin wel de jongste van alle koninginnen.

John Stassen is er als oranjeverenigingvoorzitter heel blij mee: "Wij wilden naar verjonging. Wij wilden met Laïla een voorbeeld stellen en hopen daarmee op een sneeuwbaleffect. Hopen dat andere jongeren meer mee gaan doen, meer komen kijken naar onze activiteiten. Maar in onze keuze blijft voorop staan dat onze koningin altijd maatschappelijk betrokken moet zijn en ook iemand die haar sporen heeft achtergelaten. Zij is op één stem na unaniem gekozen uit zeventien kandidaten. Laila is vanaf woensdag 31 januari onze koningin, nadat zij op onze jaarvergadering officieel benoemd wordt."

Tot haar verbazing kreeg Laila het verzoek de koningin van 2018 te zijn rond 22.00 uur in de avond terwijl zij op de fiets van haar voetbaltraining bij DIOS op weg naar huis was: "Ik ken Petra Stroomer, de koningin van 2017 goed, en was daarom stomverbaasd dat ook ik gevraagd werd. Ik heb eigenlijk wel al snel toegestemd en hoorde toen op de achtergrond een hard gegil van enthousiasme. Ik vind het een hele eer. Ik weet dat de vorige koninginnen ook altijd veel vrijwilligerswerk gedaan hebben maar ik vind het normaal vrijwilligerswerk te doen en verwacht dan niet daarvoor zo beloond te worden. En ja, ik weet eigenlijk helemaal niet wat me te wachten staat."

De nieuwe koningin wordt altijd gekozen door de voormalige koninginnen. Het is een besloten comité waarvan voormalig dorpsraadvoorzitter Thomas Hendriksen de voorzitter is. Laila werkt in wisseldiensten als verpleegkundige bij de observatiekliniek voor epilepsie in Heemstede: "Ik ben nadat ik afgestuurd was gediplomeerd wijkverpleegkundige geweest. En bij Sein had ik tijdens mijn opleiding vakantiewerk gedaan. Ik ben nu 3,5 jaar afgestudeerd en heb gelukkig sinds juni 2017 een vast contract bij Sein. Daarnaast ondersteunde ik als vrijwilliger de Stichting Paraat, waarvan mijn vader Cor een stuwende kracht is, hielp ik de Oranjevereniging bij de avondvierdaagse met het verkeer te regelen, de kaartjes af te stempelen of appeltjes uit te delen. Logistieke dingen dus. Als afgestudeerd EHBO'er ben ik als vrijwilliger lid van de EHBO-vereniging Nieuw-Vennep. Ik ben daarnaast burgerhulpverlener van de Stichting AED Nieuw-Vennep waarvan ik sinds kort in het bestuur zit als cursus-coördinator. Ik wil nu ook beginnen aan een Lotus-cursus en als reanimatie-instructeur. Dat vraagt wel wat aanpassingen in mijn werkrooster. Daarnaast besteed ik tijd die ik wisselend invul als haar ouders het nodig hebben aan het liefste meisje van Nieuw-Vennep, een jong meisje met het syndroom van Dawn."

Zij benadrukt wel deze dingen niet te kunnen zonder de hulp van haar zusje Joy, moeder Daniëlle en vader Cor: "We doen veel vrijwilligerswerk wel altijd samen."

Tekst: Frans Tol