• Ton Dijkstra

Laatste begroting voor oude gemeente Haarlemmermeer

HOOFDDORP Meerdere raadsleden spraken donderdag tijdens de begrotingsbehandeling over een historische vergadering. Het was namelijk de laatste begroting voor de oude gemeente Haarlemmermeer.

Over ruim een jaar gaan inwoners van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude naar de stembus om een gemeenteraad te kiezen voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Die zal officieel op 1 januari 2019 van start gaan.

Over de financiële positie van de oude gemeente konden de raadsfracties donderdag niet anders dan tevreden zijn. Het weerstandsvermogen van de gemeente is uitstekend. Er zijn nog wel zorgen over de schuldenlast, maar ook die zijn al wat minder geworden.

De gezonde financiële positie van de gemeente was voor Kees van der Linden van Onafhankelijk Liberaal (OL) reden om te pleiten de lokale lasten volgend jaar helemaal niet te laten stijgen, dus ook niet met de prijsinflatie van 1,5 procent. Andere partijen zijn dat niet met hem eens. Van der Linden stemde als enige tegen de belastingvoorstellen voor volgend jaar.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza! bracht de hondenbelasting weer ter sprake, een discussiepunt dat elk jaar bij de begrotingsbehandeling weer aan de orde komt. De meningen zijn en blijven verdeeld of je inwoners met een hond daarvoor moet laten betalen. Wethouder Derk Reneman van Financiën stelde voor daar eindelijk eens duidelijkheid over te geven met een stemming. Voor deze begroting was dat echter al te laat. Er was geen motie ingediend.

De gemeenteraad stemde uiteindelijk unaniem voor de laatste historische gemeentebegroting.