• Eigen foto

Kunstwerk Ida roept uiteenlopende reacties op

HOOFDDORP De aankondiging van het college van B en W dat Park21 over enkele jaren wordt verrijkt met een iconisch kunstwerk met de naam Ida heeft veel reacties losgemaakt. De meningen zijn verdeeld over de schoonheid van het ontwerp, maar veel mensen vinden een bedrag van 750.000 euro voor Ida wel heel veel geld.

Dat blijkt onder meer uit reacties op het artikel op Facebook. “Haarlemmermeer weer met haar grootheidswaanzin!”, zo reageert Timo Bosma. “Na absurd dure bruggen, een belachelijk duur honkbalcomplex volgt er nu weer een megalomaan kunstwerk. Wie stopt deze bestuurders?”

“Prachtig kunstwerk maar zitten we daar op te wachten?“, zo schrijft Norma Wijbrandts. “Het overbodig maken van de Voedselbank zou een mooier streven zijn.” En Liesbeth van Welbergen: “Past wel bij de omgeving en is mooi,maar wel verschrikkelijk duur! Kan de kunstenaar niet een gedeelte sponsoren?''

Marianne Mulder is de enige die uitgesproken positief is: “Wat een mooi ontwerp, schitterend”, zo schrijft ze.

Nick Witte is op internet een petitie begonnen tegen de komst van Ida. Hij vindt het kunstwerk geldverspilling van gemeenschapsgeld. De petitie was maandagavond bijna 500 keer ondertekend.

De fractie van Forza! heeft deze week direct kritische vragen gesteld aan het college. Fractievoorzitter Paul Meijer noemt het plan voor Ida 'knettergek'. Volgens hem is er geen rechtvaardiging om 750.000 euro uit te geven, terwijl in Haarlemmermeer zo'n duizend kinderen onder de armoedegrens leven.

Paul Meijer stelt dat de komst van Ida een ideale 1-aprilgrap zou zijn, maar is het juni en niet begin april. Meijer wil ook weten waarom alleen het college voor dit project heeft gekozen en waarom de gemeenteraad niet om haar mening is gevraagd.

Forza! vraagt tot slot of het kunstwerk nog kan worden tegengehouden en of er een contract is gesloten met de uitvoerend kunstenaar, Tom Claassen.