Kunst met een lach en een traan in Be Proud

NIEUW-VENNEP Burgemeester Onno Hoes opende zaterdag in het gebouw van Pier K de expositie van door voormalige en huidige gasten van het Adamas Inloophuis gemaakte schilderijen. "Ik heb mij voorafgaand de vraag gesteld of zo'n opening nou een trieste bijeenkomst zou worden." Hoes bemerkte al snel dat er allerlei kanten zitten aan bijeenkomsten met het accent op kanker: "Wij willen allemaal zolang mogelijk kwaliteit van leven behouden en dat wordt mede mogelijk gemaakt dankzij al die vrijwilligers van het Adamas Inloophuis."

Er waren heel wat bezoekers gekomen naar de opening van de expositie met de naam 'Be Proud'. Veel familie en vrienden kwamen kijken naar de prestaties van de exposanten. Een trieste bedoening was het daarom allerminst. De bezoekers gingen vrolijk beoordelend van schilderij naar schilderij.

Er werd gelachen, er was trotse vrolijkheid. Want dat hadden die Adamas-gasten toch maar gepresteerd. Volgens coördinator marketing en fondsenwerving Annelies Osinga kunnen haar gasten hun pijn geestelijk verlichten door gesprekken met vrijwilligers en lotgenoten maar ook door kunstuitingen: "Deze expositie is daarom kunst met een lach en een traan, met schilderijen vol donkerte maar ook vol licht."

En toen burgemeester Hoes - voorafgaand aan de onthulling als opening van de expositie - het verhaal over de inmiddels overleden schilderes Annette van Nieuwpoort door haar dochter Dagmar hoorde vertellen, had hij het toch even heel moeilijk.

Dagmar doelde op het felle rood in het schilderij dat een uiting van de pijn en het verdriet van haar moeder was en de geleidelijke overgang via groen naar het blauw van acceptatie. Hoes: "Kanker uit zich op zoveel verschillende manieren. Soms is het ineens heel snel met iemand afgelopen, soms is het een langdurig slepend proces." Hij wees nog eens op het belangrijke werk van de 110 vrijwilligers die jaarlijks al die duizenden bezoekers aan het Inlooploos en de inloop bij het Oncologisch Centrum van het Spaarne ziekenhuis opvingen.

En hij wees op het bedrag van 300.000 euro dat nodig is om deze belangrijke processen in stand te houden. De organisatie rond de expositie was in handen van de allround stylist Nathalie Anne d'Haen: "Ja, en ik ben ook betrokken bij het Adamas Netwerkevent 'Be Briljant' dat 14 februari in het NH Hotel Schiphol aan de Kruisweg 495 gehouden wordt."

Daar zullen dan ook rond 18.30 uur de negen schilderijen geveild worden die daarvoor door veilingmeester Dirk Molenaar geselecteerd zijn: "En denk erom, ik ga zo hoog mogelijk inzetten!" De opbrengst is voor het Adamas Inloophuis.

Tekst en foto: Frans Tol. Foto: Dagmar en Onno Hoes.