• Frans Tol

Kleurrijke meester Theo Tersteeg zwaait na 40 jaar af

NIEUW-VENNEP De Antoniusschool locatie Ridderspoorstraat neemt dinsdagmiddag 13 november afscheid van meester Theo Tersteeg. Die dag is er van 14.45 tot 16.30 uur een receptie voor collega’s, ouders, leerlingen en ex-leerlingen. Deze kleurrijke onderwijzer werd op de elfde van de elfde in 1952 in Oud Ade geboren als vijfde kind uit een gezin met negen kinderen en gaf 40 jaar les op de Antoniusschool. Hij had nog best langer voor de klas willen staan. "Helaas kan ik dat niet meer doen vanwege blijvende schade aan een oogzenuw."

"Theo was druk en was als meester met zijn klas altijd duidelijk aanwezig", aldus schoolhoofd Hans Ettema. "Ik heb ook samen met hem voor de klas gestaan. Dat was kicken, want les leven aan juist wat drukkere kinderen vond hij een mooie uitdaging. Zijn aanwezigheid werd altijd op een positieve manier gewaardeerd."

CHAMPION Naast het afscheid 13 november, was het voor alle leerlingen al mogelijk afscheid van meester Theo te nemen op dinsdag 30 oktober. Toen waren alle leerlingen verzameld in De Van Zantenhal. "Ik ben daar onthaald als een 'champion'."

Aanvankelijk zag het er in zijn jeugd niet naar dat hij onderwijzer zou worden. "Als boerenzoon had ik gekozen voor een carrière bij een bank. Daarvoor zou ik opgeleid kunnen worden na een landelijke selectie bij de Amro-bank. Ik kreeg 2 dagen een test die begon met tweehonderd kandidaten. Daarvan bleven er veertig over."

LENINGEN Hij werd aangenomen, wilde een LO-opleiding economie gaan doen. "Maar omdat de bank die opleiding niet wilde betalen en ik intern van mening verschilde over de keuze van persoonlijke leningen of een continu krediet, ben ik na een opleiding op de Pabo in het onderwijs terechtgekomen. Ik was toen wel al 5 jaar ouder dan mijn medestudenten." Bij het sollicitatiegesprek op de Antoniusschool kreeg Tersteeg te maken met een ‘piepjong’ schoolhoofd. "Dat was Jan Schrama. Ik dacht direct: met hem wil ik werken. Dat kwam door zijn positieve uitstraling en kijk op kinderen. Ik voelde mij op deze school direct als een vis in ’t water."

Nog als bankemployee in een net pak had hij Conny van der Boog uit Rijpwetering leren kennen die ook in het onderwijs belandde. Hij trouwde met haar in 1981 en samen kregen zij twee zoons en een dochter. "Ik had geen favoriet vak, vond alles leuk en de omschakeling naar de digitalisering al helemaal geweldig."

GEFIETST Naast zijn gezin en werk sport hij nog 12 uur per week. "Ik heb altijd naar school gefietst, en vind het schitterend in de bergen te fietsen. Ik denk in mijn leven al zo’n 300.000 kilometer gefietst heb." Verder schaatst en skeelert hij en doet aan poweryoga en hardlopen. Hij besteedde veel aandacht aan de schooltuin, en integreerde bewegen in zijn lessen. "Na 1,5 uur stilzitten, moeten kinderen bewegen."

Voor de komende 3 jaar heeft hij een lijstje gemaakt met taken en doelen. "Ik heb een tuin van 2.500 vierkante meter, wil fotoboeken gaan maken en brood gaan bakken."

Frans Tol