• Piet Klaassen
  • Piet Klaassen
  • Ria Baars

Kerk Abbenes populair tijdens Open Monumentendag

ABBENES Tijdens de Open Monumentendag afgelopen weekeinde was ook de kerk in Abbenes een dag, zaterdag 8 september, opengesteld voor publiek. De organisatie had geen idee hoeveel bezoekers er zouden komen, dat was in het verleden nogal eens tegengevallen. Omdat de kerk 150 jaar bestaat werd er een beetje een feestje van gemaakt met oud-Hollandse spelletjes en een poffertjeskraam.

De eerste bezoeker meldde zich al vroeg en de bezoekersstroom  is gedurende de hele openingstijd rustig aan doorgegaan. Het comité had nog wat historische goederen uitgestald, de organisten zorgden voor mooie achtergrondmuziek en de geïnteresseerden kregen uitleg over de historie van de kerk. Een veel gemaakte opmerking was: ‘We zijn al zo vaak voorbij gereden, nu wilden we eens binnen kijken’.

PORTRET Menigeen vroeg wie er op het portret staat dat in de kerk hangt. Dat is het  trouwportret van Jan Pieter Heije met zijn vrouw Maria van Voorst. Jan Pieter Heije, die tezamen met meester Pieter Boekel zich uitermate heeft ingespannen om de kerkbouw te realiseren. Heije schonk de grond en Boekel schreef het eerste geschiedenisboek van Haarlemmermeer, waarvan de opbrengst voor de kerkbouw was. Maar daarmee was het nog niet klaar, er is nog veel meer werk door hen verricht.

Onder de bezoekers was ook de voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Muziekgeschiedenis. Deze vereniging bestaat ook 150 jaar, is de oudste musicologische vereniging ter wereld en is opgericht op initiatief van Jan Pieter Heije. Dat was een hele mooie kennismaking tussen twee 150-jarigen.

MONUMENT Velen maakten ook gebruikt om een bezoek aan het Heijegraf te brengen, eveneens een monument en opgenomen in 'Schakels aan de ketting' en waar een verhalenpaal staat. Ondertussen speelden jong en oud buiten op het gras de spelletjes en stond er een rij voor de poffertjeskraam, waaraan niemand weerstand kon bieden.