• Kagia-penningmeester Gerco Hulsbos ontvangt de eerste prijs uit handen van directeur Terry van der Steen van de gemeente Haarlemmermeer.

    Energy Battle

Kagia wint duurzaamheidswedstrijd

LISSERBROEK Afgelopen donderdag vond de slotbijeenkomst plaats van de derde Haarlemmermeerse ENERGY BATTLE. In deze duurzaamheidswedstrijd hebben acht sportverenigingen een jaar lang getracht hun stroomgebruik zo veel als mogelijk terug te dringen. Na een spannende strijd ging de winst naar voetbalvereniging Kagia uit Lisserbroek.

Gezamenlijk realiseerden de deelnemers een besparing van 160.000 kilowattuur. Deze besparing komt overeen met het jaarlijks stroomgebruik van 46 huishoudens en vertegenwoordigt een waarde van ruim 29.000 euro aan energiekosten. Ook is een uitstoot van bijna 100.000 kg CO2 voorkomen.

ENERGIEBESPARING De deelnemende verenigingen kregen bij de start van de wedstrijd een geavanceerd energiemonitoringsysteem in bruikleen. Naast een gedetailleerd en real-time inzicht in hun stroomverbruik kregen zij gedurende het jaar in zogenaamde 'Battle sessies' tips en ondersteuning gericht op energiebesparing. Bij de deelnemende verenigingen is men daardoor afgelopen jaar bewuster omgegaan met het energiegebruik op de club. Daarnaast zijn verschillende technische maatregelen genomen om het stroomgebruik te beperken zoals zonnepanelen, bewegingssensoren en led-verlichting in de clubgebouwen. De 'Energy Battle' werd mogelijk gemaakt door de gemeente Haarlemmermeer.

WINNAARS Directeur Terry van der Steen complimenteerde de deelnemers met hun inzet en het geweldige resultaat, waarna zij de eerste prijs uitreikte aan de penningmeester van Kagia, Gerco Hulsbos. De winnende club wist haar energiegebruik het afgelopen jaar met 38,8 procent terug te dringen, wat een besparing op de energiekosten opleverde van ruim 5.500 euro.
Kagia werd op de voet gevold door VV Zwanenburg met 37,8 procent. De derde plek was voor VV DIOS uit Nieuw-Vennep. Gezamenlijk kwamen de acht clubs uit op een besparing van 21,4 procent.

VOLGENDE UITDAGING Gert Jan Regtuit van het Energy Battle projectteam was ook content met het behaalde resultaat. "We hebben nu in Haarlemmermeer drie 'Battles' mogen organiseren, twee met sportverenigingen en één met basisscholen. Met het enthousiasme van de deelnemers en de totale besparing van bijna 320.000 kilowattuur kunnen wij niet niet anders dan trots zijn.  We zijn inmiddels ook in andere gemeenten actief, maar willen ook in onze thuisgemeente weer nieuwe wedstrijden organiseren. Als volgende uitdaging willen we graag enkele enthousiaste lokale bedrijven bij elkaar brengen en hen helpen om energie en geld te besparen. Geïnteresseerden kunnen zich bij ons melden."
De overige deelnemers aan de 'Energy battle' waren TV Badhoevedorp, TV In den Boogaerd (Hoofddorp), VV UNO (Hoofddorp), Vennep Flyers en FC VVC.