• Nieuwbouw wordt vaak geblokkeerd door de geluidszones van Schiphol.

    Hans Blomvliet

Ingenieus plan van bouwkundige tegen vlieglawaai

HOOFDDORP De gemeente wil binnen een jaar een proef starten met de bouw van 'geluidsarme' woningen tegen het vlieglawaai van Schiphol. Wethouder Jurgen Nobel van luchthavenzaken heeft het plan vorige week gelanceerd in dagblad De Telegraaf.

De bouw van nieuwe woningen wordt vaak geblokkeerd door de geluidszones van Schiphol. Het is de gemeente al lang een doorn in het oog dat er regelmatig een streep wordt gehaald door plannen voor nieuwbouw.

Daarom is het plan opgeworpen om een nieuwbouwwijk te realiseren met woningen die vlieglawaai tegengaan. Het plan is een initiatief van de bouwkundige Martijn Lugten, die bij de gemeente in dienst is. Hij is nog niet zo lang geleden afgestudeerd aan de Universiteit van Cambridge. Lugten heeft onderzoek gedaan naar geluidsarme nieuwbouw.

Het idee is dat je woningen zo ontwerpt dat bewoners veel minder last hebben van vliegtuigen die over vliegen. Dat kan onder meer door balkons en daken met begroeiing zodanig te plaatsen dat vlieglawaai wordt 'geabsorbeerd'.

De gemeente hoopt de voorgenomen proef te realiseren in met name Rijsenhout, Hoofddorp of Nieuw-Vennep. Met name Rijsenhout snakt al geruime tijd naar nieuwbouw waar de geluidzones van Schiphol die tegenhoudt.

Het onderzoek van Martijn Lugten heeft aangetoond dat de geluidsarme bebouwing niet overal effectief werkt. Zo zijn gebieden direct onder de vliegroutes van Schiphol niet gebaat bij de voorgenomen ingenieuze plannen. Zo zal Zwanenburg en omgeving niet direct geholpen zijn bij geluidsarme nieuwbouw.

Dat geldt echter zeker niet voor Rijsenhout. Uit metingen van Lugten is gebleken dat bebouwing daar wel degelijk een belangrijke factor is om het vlieggeluid aanzienlijk te temperen.

Frits Verhagen