• Frans Tol

Ineke en Paul Croese Koninklijk Onderscheiden

LISSERBROEK Onno Hoes, Haarlemmermeers nieuwe burgemeester, genoot zichtbaar van de taak die hij dinsdagavond in dorpshuis De Meerkoet in Lisserbroek te vervullen had. Hij mocht daar het lokaal befaamde echtpaar Ineke Croese - van der Hulst en Paul Croese een de Koninklijke Onderscheiding in de Orde van Oranje Nassau opspelden.

Hoes: "Dit zijn voor mij zulke mooie momenten, want het gaat hier wel om de mensen die het allemaal doen." Ineke Croese kon bij het horen van deze grote erkenning en beloning voor al het werk als vrijwilliger haar tranen niet meer bedwingen: "Het was ook zo overdonderend." Voor echtgenoot Paul was vooral belangrijk dat deze onderscheiding, die er ook voor hem was, er juist ook voor zijn vrouw was: "Wij hadden dit niet verwacht, maar het is fantastisch. En toen Ineke door de burgemeester naar voren geroepen werd en Koninklijk werd onderscheiden, zag ik het er al heel voorzichtig van komen dat het ook voor mij zou zijn. Ik was al zo verbaasd dat er in het kielzog van burgemeester Hoes ineens zoveel familieleden van ons naar deze kerstmaaltijd voor ouderen waren gekomen."

De onderscheiding werd dus ook gedaan met een volle zaal ouderen, die van een kerstmaaltijd met onder andere varkenshaas en zalm genoten, als toeschouwers. Hoofddorper Paul, die in Lisserbroek wel schertsend als burgemeester wordt benoemd, deed al vrijwilligerswerk bij De Aanloop vanaf zijn 14de jaar. Hij ontmoette Ineke tijdens een vrijwilligersfeest.

Voormalig penningmeester van de dorpsraad Gerard de Nooij woonde 32 jaar in Lisserbroek. Hij was de drijvende kracht achter de twee onderscheidingen: "Ongelofelijk wat deze mensen allemaal gedaan hebben. En nooit ook maar met een sprankje eigenbelang." Schoonzus Marjo Barnhorn: "Deze twee zijn gewoon grote kanjers. Het zijn echt schatten die altijd voor iedereen klaar staan." Zoon Mathieu: "En dat klaarstaan voor iedereen droegen zij ook uit aan hun kinderen." Burgemeester Hoes somde een lijst van gedane dingen. Paul Croese: "Maar die lijst zou voor Ineke eigenlijk nog veel langer moeten zijn."

Foto en tekst: Frans Tol. Foto: Burgemeester Onno Hoes met Ineke en Paul Croese.