• Het nieuwe kunstwerk zal de tongen vermoedelijk flink losmaken.

    Eigen foto
  • Eigen foto
  • Eigen foto

'Iconische' kunst in Park21

HAARLEMMERMEER Park21 moet over enkele jaren verrijkt worden met een uitgesproken iconisch kunstwerk. Een roestvrijstalen oerfiguur van ruim 20 meter hoog en 40 meter lang dat weggelopen lijkt uit de prehistorie en dat luistert naar de naam Ida. Het lijdt geen twijfel dat Ida veel tongen zal losmaken.

De wethouders Derk Reneman, Tom Horn en John Nederstigt van Kunst en Cultuur en van Park21 hebben het kunstwerk dinsdag met zichtbare trots aan de pers gepresenteerd. Ida wordt gemaakt door beeldend kunstenaar Tom Claassen, die ook verantwoordelijk is voor het Mannetje van Hoofddorp op het Van Stamplein.

Ida komt op het beoogde evenemententerrein tussen de Rijnlanderweg en de spoorbaan. Als alles goed gaat, is het kunstwerk in 2021 klaar. Het kunstwerk heet Ida, omdat op dezelfde plek ooit Ida's Hoeve stond. Zo krijgt het verleden alsnog een toekomst in het gebied. De gemeente moet de komende jaren sparen om Ida te kunnen betalen. Het kunstwerk kost in totaal 750.000 euro.

Kunst maakt doorgaans veel los bij mensen. Het beoogde kunstwerk Ida in Park21 vormt daar geen uitzondering op. Ida is inmiddels ook gepresenteerd aan de gemeenteraad en de meningen daar waren sterk verdeeld, zo is gemeld tijdens het persgesprek.

De leden van het college zijn in elk geval erg enthousiast, zo bleek. Het mooie van Ida is dat iedereen haar of zijn eigen interpretatie kan geven aan wat het voorstel. De ene ziet er een prehistorisch figuur van de zeebodem is, een ander een uitgelopen aardappel. Feit is fat Ida een echte blikvanger wordt. Je kunt er onderdoor lopen of overheen klimmen.

Het college wil het opvallende kunstwerk betalen uit het potje voor kunst in de openbare ruimte. Daar is jaarlijks 200.000 euro voor beschikbaar. B en W willen 5 jaar lang 150.000 euro opzij zetten om de komst van Ida mogelijk te maken. Het kunstwerk is uitgekozen door een externe commissie. Volgens Reneman is het niet aan het college om een keuze te maken. "Dat moet je aan deskundigen overlaten. Kunst verdient enige bescherming tegen de hoon." Het college beseft dat niet iedereen enthousiast zal zijn. "Ongetwijfeld zijn er mensen die zeggen: zijn ze nou helemaal gek geworden?"