• Marcel Heilig: - Bijzonder dat ik leerlingen mag begeleiden naar jongvolwassenheid. -

    Desiree van Ommen

HVC-docent Marcel Heilig gaat op voor eretitel

HAARLEMMERMEER "Ik heb het mooiste beroep dat er bestaat en ga nog steeds elke dag fluitend naar mijn werk”, aldus geschiedenisdocent Marcel Heilig uit Hoofddorp, die zichzelf bevoorrecht voelt. Al 18 jaar staat hij voor de klas bij het Herbert Vissers College (HVC) in Nieuw-Vennep waar hij aan leerlingen van alle niveaus geschiedenis heeft gedoceerd.

Hij is samen met twee andere vakdocenten in Nederland genomineerd voor de titel van Geschiedenisleraar van het jaar 2018. Zaterdag wordt in het Rijksmuseum bekendgemaakt wie de eretitel krijgt. "Ik ben heel trots omdat mijn eigen leerlingen mij hebben voorgedragen en ik zie het als een mooi compliment omdat ook een deskundige vakjury met inhoudelijke kennis betrokken is bij de nominatie."

VERHALEN Heilig: "Als kind was ik al dol op verhalen over vroeger. Gefascineerd luisterde ik in de derde klas van de lagere school naar mijn meester - meneer Ort - en de spannende verhalen die hij vertelde over Het Oude Testament. Over Mozes die de zee splitst. Hij vertelde zo levendig en beeldend met veel details. Zijn verhalen waren echt het hoogtepunt van mijn dag. Ik denk dat toen mijn liefde voor het verleden is ontstaan. Vanaf mijn twaalfde ging ik naar de openbare bibliotheek om geschiedenisboeken te lenen. Ik las over Julius Caesar en vond ook de 'KIJK' (een wetenschappelijk tijdschrift, red.) erg boeiend vanwege de geschiedenisverhalen."

Toch zou het nog wel even duren voordat Heilig van geschiedenis zijn beroep kon maken. Hij had aanvankelijk niet het idee om docent te worden. Bovendien waren er na het afronden van zijn studie docenten in overvloed. Hij begon zijn carrière bij een grote bank en zocht daarna zijn geluk in de reclamewereld. "Maar ik wist het zeker: ik wilde daar niet tot mijn pensioen blijven. En eind jaren ’90 waren er berichten in de media dat er een docententekort was. Ik dacht: het is nu of nooit."

BEGELEIDEN "Het is bijzonder dat ik leerlingen mag begeleiden naar jongvolwassenheid. Dat ik mag bijdragen aan hun vorming zodat ze een mooi en waardevol leven kunnen leiden. Mijn werk geeft me voldoening en is zinvol. Belangrijk is wel dat je zelf enthousiast bent over je vak. Als ik zelf niet enthousiast zou zijn, gebeurt er niks bij leerlingen en komt er geen verhaal tot leven. En ook humor is belangrijk. Met humor kun je alles in het onderwijs! Je kunt zo leerlingen bij de les halen en contact leggen met de klas. Als geschiedenisdocent doe je soms theatraal en acteer je een beetje, maar wel zo dat het authentiek is. Dat maakt deel uit van mijn gereedschapskist. Als ik een Griekse mythe vertel over een half mens-half stier in een doolhof waar kinderen geofferd worden, probeer ik dit zo beeldend mogelijk over te brengen."

Zaterdagochtend zal de geschiedenisdocent een opdracht krijgen in het Rijksmuseum waarna hij deze moet presenteren aan de vakjury. Ondertussen zal een bus met HVC-leerlingen en collega’s richting Amsterdam rijden om hem aan te moedigen.

Desiree van Ommen