• Hutten bouwen zit de jeugd van Abbenes in het bloed.

    Ria Baars

Huttenbouw op plein bij Het Praatpunt

ABBENES De huttenbouw in Abbenes: een mooie traditie die jaarlijks door de Jeugdraad van Abbenes wordt georganiseerd voor kinderen van 4 tot 14 jaar oud. Ook dit jaar lieten de leden van de Jeugdraad twee containers met pallets komen om de kinderen naar hartenlust te kunnen laten bouwen.

Op vrijdagmiddag 13 juli begon op het plein voor dorpshuis Het Praatpunt de inschrijving van dit evenement, dat na zoveel jaren nog altijd onverminderd populair is. Zo’n dertig kinderen meldden zich aan, er werden teams gevormd en er kon direct met timmeren en zagen begonnen worden.

Op zaterdag was het geklop van de hamers al voor 9 uur was te horen in het dorp en kregen de hutten vorm. Opvallend was hoe vaardig sommige kinderen de hamer hanteerden, wat veelal was terug te voeren op een ouder in de houtbewerking.

Helaas zijn ook enkele hamers gesneuveld, waarvan de steel brak door het fanatieke getimmer. Maar vingers en duimen bleven gelukkig heel. Honderden pallets werden vertimmerd en de laatste versieringen werden aangebracht.

CONCURRENT Zaterdag rond het middaguur werd de bouw afgerond en moest bepaald worden wie de mooiste hut had gebouwd. Ieder kind kreeg twee stemmen, waarvan ze maximaal één stem op hun eigen hut mochten uitbrengen en de andere stem aan een concurrent moest worden toebedeeld. De eerste prijs ging verrassend naar de jongste klussers: Sam, Tom, Ornella en Ilva, die tussen de 4 en 7 jaar oud zijn. Iedere deelnemer kreeg een diploma en aan het eind werd nog een groepsfoto gemaakt bij de winnende hut.

Na een klein uurtje hadden de leden van de Jeugdraad het hele plein al weer leeg en schoon.