• Röling in zijn spreekkamer. - Alsof je mijn patiënt bent. -

    Geertje Bos
  • De scheidende huisarts Ben Röling doet de deur nog niet helemaal dicht.

    Geertje Bos

Huisarts Ben Röling: Keus voor eenmanspraktijk

NIEUW-VENNEP Ben Röling kijkt met genoegen terug op bijna 40 jaar werken als huisarts. Hij prijst zich gelukkig met een kleinschalige praktijk. Spreekt van 'een mooie ontdekkingstocht, om samen met de patiënt tot oplossingen te komen'.

De huisartsenpraktijk aan de Venneperweg 503 draagt een bijzondere naam: de Hollenhorst. "Deze verwijst naar een gebied in Duitsland, waar vandaan de familie Röling zo’n twee eeuwen geleden naar Nederland is gekomen", luidt de verklaring. De gelijknamige praktijk haalt daarentegen krap 20 jaar. Dat heeft alles te maken met twee belangrijke veranderingen. Begin 2019 verhuist de praktijk naar het nieuwe Medisch Centrum De Nieuwe Kern. En bovendien is dan intussen collega Timo Bongers praktijkeigenaar en Röling parttime aan de praktijk verbonden.

WIJZIGING Per 1 oktober wordt deze wijziging ingevoerd. Overigens trekt Röling bewust de deur niet helemaal achter zich dicht. "In de eerste plaats vind ik het vak erg leuk en bovendien ken ik heel wat patiënten al bijna 40 jaar, heb een groot deel van hun leven meegemaakt en dat schept een bijzondere band. Best moeilijk om dat zomaar achter je te laten."

Even terug naar het begin. Na afronding van de studie medicijnen in Leiden, wordt Röling (1953, Haarlem) assistent in de eenmanspraktijk van dokter Adriaan Saeys in Oude Wetering. Na een half jaar komt hij naar Nieuw-Vennep, aanvankelijk als assistent van dokter Van Gent. Hij wordt al gauw diens opvolger als deze kleurrijke collega stopt met de praktijk. Het is dan 1980. "Ik werkte toen in het Groene Kruisgebouw aan de Beinsdorpstraat. We zaten er met drie artsen: Otto, Van Nunen en ik. Je had er ook fysiotherapie, tandarts, diëtist en thuiszorg. Een compleet gezondheidscentrum dus, bijzonder voor die tijd."

EENMANSPRAKTIJK In 1999 besluit Röling zijn eigen weg te gaan en begint een eenmanspraktijk. "In het centrum van het dorp, daar was het patiëntenbestand redelijk stabiel, waardoor je elkaar door de jaren heen goed kon leren kennen." Met zwier presenteert hij hierna de uitkomst van een recent onderzoek. "Mensen die jarenlang dezelfde huisarts hebben, worden ouder."

Naast de zorg voor zijn patiënten houdt Röling zich met tal van andere zaken in het vakgebied bezig. Hij begeleidt in totaal zo’n dertig artsen in opleiding. Een van hen is Timo Bongers, sinds 2012 in de praktijk werkzaam. Naast de twee artsen tref je bij de Hollenhorst ook drie praktijkassistentes aan en twee parttime praktijkondersteuners, elk met eigen verantwoordelijkheden, een nauw samenwerkend team.

VERDIENSTELIJK Bestuurlijk maakt hij zich eveneens verdienstelijk. Een kleine 20 jaar geleden is Röling betrokken bij de oprichting van de Huisartsenpost Haarlemmermeer. Met ingang van juni 2016 gevestigd naast de Eerste Hulp van het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Hij is vele jaren voorzitter van de Huisartsengroep Nieuw-Vennep en Rijsenhout. Blijft voorlopig nog voorzitter van het Medisch Coördinerend Centrum (MCC), een samenwerkingsorgaan tussen Spaarne Gasthuis en huisartsen.

In januari 2016 komt in Nieuw-Vennep de stichting Meerkracht tot stand, waarin huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers en fysiotherapeuten samenwerken. Doelstelling is goed afgestemde zorg voor patiënten met een chronische aandoening. Ook hierbij is Röling bestuurlijk betrokken, evenals zijn scheidende collega Van Doorn (zie hiernaast). Voorzitter is fysiotherapeut Peter Weerman.

PRIVÉLEVEN Tot nu toe laat de huisarts weinig los over zijn privéleven. "Dat heb ik altijd gescheiden gehouden van mijn werk", probeert hij. Oké, maar is het niet aardig om te weten dat hij vader is van twee volwassen zonen. Dat hij lid is van een ‘medisch fietsclubje’. Dat hij fervent voetballiefhebber is (Feyenoord). En vooral dat hij in zijn vrije tijd het avontuur opzoekt in ruige natuur, ver weg van huis. Er hangt een foto in de spreekkamer: Röling op de top van de Kilimanjaro, Afrika’s hoogste berg.

Patiënten kunnen van Ben Röling afscheid nemen op 28 september in hotel-restaurant De Rustende Jager, van 15.00 tot 19.00 uur. Tevens is er gelegenheid nader kennis te maken met zijn opvolger Timo Bongers.

Geertje Bos